29 mei 2024

Fikse financi‘le tegenvaller voor Slochteren

0

Slochteren – De gemeente Slochteren gaat aanzienlijk grotere financi‘le problemen tegemoet, dan aanvankelijk gedacht en geraamd. Met deze mededeling kwam burgemeester Verstegen gisteravond tijdens de raadsvergadering.

B en W dachten voor volgend jaar een bedrag van ŽŽn miljoen euro te moeten bezuinigen, maar sinds eind vorige week is bekend dat daar nog eens 500.000 euro bij komt. Een en ander blijkt uit de zogeheten ‘junicirculaire’ van de rijksoverheid, waarin de laatste gegevens staan opgenomen over de uitkering die elke gemeente jaarlijks ontvangt uit het gemeentefonds.


De extra bezuinigingsronde betekent een fikse tegenvaller voor de gemeente Slochteren, zo verklaart wethouder FrŽ Bos (CDA) van financi‘n. Bos ziet op dit moment namelijk geen mogelijkheden om ergens extra financi‘le middelen vandaan te halen. Dit in de wetenschap dat de gemeenteraad twee weken geleden – tijdens de behandeling van de voorjaarsnota – al nee zei tegen een meer dan gemiddelde verhoging van de onroerendzaakbelasting. Verhoging van deze ozb zou meer geld in het laatje van de gemeente kunnen brengen.


De afdeling financi‘n van de gemeente moet de komende weken in samenwerking met B en W hard aan het werk om een maatregelenpakket op tafel te leggen dat het tekort van 1,5 miljoen euro moet saneren. Volgens Bos wordt dat geen eenvoudige klus. “Maar het zal moeten. Ik heb er overigens nog geen idee van hoe wij dit gaan oplossen. Het nieuws is nog vrij vers. In de loop van donderdag hoorden wij hier pas van.”


De wethouder van financi‘n wenste op voorhand niet in te gaan op speculaties over mogelijke bezuinigingsposten. “De kaasschaafmethode kunnen we niet meer toepassen, dat hebben we vorig jaar al gedaan.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie