13 juli 2024

Formatiepoging PvdA en CDA mislukt

0


DEN HAAG – De formatiepoging van CDA en PvdA is donderdagavond mislukt. Volgens onderhandelaar Balkenende brengen de informateurs vrijdag verslag uit bij Koningin Beatrix.
,,De chemie was onvoldoende. Er was onvoldoende vertrouwen om de maatregelen te nemen die nodig waren. Dat is de trieste conclusie.” Dat zei CDA-leider Balkenende donderdag in een verklaring over de breuk van de formatie.


,,Het is gewoon niet gelukt”, zei Balkenende. Hij zei verder dat er op het laatste moment nog een poging was gedaan om tot een doorbraak te komen, maar dat de PvdA daar direct afstand van had genomen.

,,We hebben twee‘neenhalve maand voor niets zitten praten en zijn voor de gek gehouden. Alles waar we de afgelopen tijd een akkoord over hadden bereikt, werd vanavond in het laatste uur weer ter discussie gesteld. Dat is een enorme klap in ons gezicht en ik denk ook voor de informateurs. We zijn bedonderd”, zei PvdA-leider Bos donderdagavond in een eerste reactie op het mislukken van de kabinetsformatie.

Bos zei dat de informateurs een nieuw voorstel hadden gedaan, maar dat het CDA dat afwees. Daarna kwam het CDA met een nieuw voorstel, dat zowel volgens de PvdA als de informateurs een slecht plan was voor de economische groei, de inflatie en de werkgelegenheid, aldus Bos. ,,Ik voel me grotelijks bedonderd”, zei een teleurgestelde Bos.

© Archief www.stedum.com

www.dvhn.nl

Geef een reactie