2 maart 2024

Forum neemt wantrouwen niet weg in Middelstum

0

De scheuren in Lopster huizen hebben niets te maken met gaswinning? Dat gaat er bij de inwoners van de gemeente niet in. Evenmin als er een blik wetenschappers met indrukwekkende tabellen en foto’s wordt opengetrokken. Op de infoavond over bodemdaling in Middelstum waren de toehoorders net als vorig jaar vooral sceptisch en wantrouwend.

Zo’n 150 bewoners trokken maandagavond naar dorpshuis Vita Nova. Vorig jaar was er een informatieavond naar aanleiding van de aardbevingen in het gebied. Er waren toen veel vragen over de oorzaken van bodemdaling. Het leek burgemeester Albert Rodenboog en de provincie daarom nuttig om daar een speciale avond aan te wijden. Met wetenschappers van de Technische Universiteit Delft, mensen van de NAM en specialisten van de provincie.


Verband


F. Barends van de TU Delft wilde vooral duidelijk maken dat er geen onomstotelijk verband is tussen schade aan huizen en gaswinning. “De bodem daalt over een breed oppervlak. Dus de grond waarop een huis staat, zakt gelijkmatig”, zei hij. Dat bodemdaling niet iets puur Gronings is, toonde Barends aan met foto’s en tekeningen van locaties in Itali‘ en het westen van het land. Tot ergernis van veel bezoekers.


Wazig


“Wat een wazig verhaal. Wat interesseert mij de toren van Pisa en de situatie in Friesland? We wonen hier toch in Middelstum? De wetenschappers draaien er omheen. Je hoort de zaal morren van ontevredenheid”, zei A. Teunissen uit Eenum. Coby Westerhof uit Westeremden verliet in de pauze de zaal. “Hier schiet je niets mee op. We willen informatie over de gasbel hier, niet over situaties elders in het land.” Ger van Dam uit Loppersum genoot wel van de informatieavond. “De wetenschappers geven een objectief verhaal over wat er gebeurt in de Nederlandse bodem.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie