24 maart 2023

Fretten lijden onder onkundige baasjes

Delfzijl – Steeds meer mensen houden fretten als huisdier. In Nederland gaat het ruw geschat zeker om ettelijke tienduizenden. De kleine roofdieren worden vooral aangeboden op verkoopsites als www.marktplaats.nl. Het gevolg is dat ze vaak impulsief worden aangeschaft door mensen die geen flauw benul hebben van de verzorging die een fret nodig heeft. Veel fretten lijden daardoor onnodig.

Ook worden ze nadat ze hun baasje eens flink in de vinger hebben gebeten vaak losgelaten in de natuur, waarin ze niet kunnen overleven. Een treurige situatie waaraan enkele noorderlingen met de oprichting van de Stichting Red de Fret een eind willen maken.


Voorzitter Adrijana Geertsma uit Delfzijl en haar partner Aalderik van Bruggen, die al langer in de havenplaats een frettenopvang hebben, willen particulieren en instanties informatie geven over het houden van fretten. Met hulp van secretaris Angela de Kruijff uit Appingedam, bestuurslid Juli‘tte de Vries uit Assen (zij vangt thuis ook fretten op) en penningmeester Ed de Kruijff is hun eerste doel impulsaankopen te voorkomen.


Bijten


Aalderik: “Sommige mensen denken dat een fret net zoiets is als een cavia of een konijn. Maar deze roofdiertjes hebben echt een heel andere behandeling nodig. Ze kunnen je werkelijk tot op het bot bijten.” Adrijana valt hem bij: “Je moet ze echt opvoeden. Een fret wil graag pret maken. Sloopt met plezier van alles. Of het nu gaat om plantenbakken, cd-rekken of boekenkasten.”


Bovendien verschilt een frettenhok sterk van een caviakooi. Zo is voor een fret zaagsel uit den boze. Ze moeten op een kale bodem of op doeken leven. Anders krijgen ze last van ge•rriteerde luchtwegen. Bovendien zijn het gezelligheidsdieren. Veel fretten kwijnen weg als ze alleen in een hok zitten.


Fretten zijn volgens Aalderik ‘een hype’ omdat sommige mensen het leuk vinden ‘enge dieren’ te houden. De keuze voor de fret wordt verder gestimuleerd door het frequente optreden van de diertjes op tv. Zo rent in een MTV-spot geregeld een fret door het beeld en figureert in de kinderserie Zoop een meisje met een witte fret.


Het groeiende aantal fretten dat als huisdier wordt gehouden, heeft bij Adrijana deze zomer tot topdrukte geleid. Inclusief pensiondieren ving zij er toen 68 op. Samen met Aalderik – ‘wij hebben ons wel vermaakt in onze eigen dierentuin’ – offerde zij haar vakantie op aan het verzorgen van de dakloze fretten. “Tot elf uur ’s avonds waren wij bezig”, verzucht Adrijana, die zelf ook nog eens zeven fretten heeft.

www.dvhn.nl

Geef een antwoord