6 juni 2023

Garmerwolder jeugd kocht verboden wapens

garmerwolde – Vijf jongens van 17, 15 en 16 jaar uit Garmerwolde hebben vorig weekend in Tsjechi‘ bolletjespistolen en boksbeugels gekocht. Die zijn verboden in Nederland.

Ze probeerden het wapentuig deze week uit op het voetbalveldje aan de Oude Rijksweg in hun woonplaats. Omwonenden belden de politie die de jongens arresteerde.


De politie nam de jongens mee naar het politiebureau in Uithuizen. Toen de knapen vertelden hoe ze aan de wapens waren gekomen en wie er nog meer een dergelijk pistool had gekocht in Tsjechi‘, liet de politie hen gaan. In totaal vond de politie twee boksbeugels en zes bolletjespistolen (van plastic, evenals de munitie).


De jongens zitten allen in de junioren van voetbalvereniging GEO en waren op een internationaal voetbaltoernooi in Tsjechi‘. Op de terugweg kochten ze de wapens op een markt. Volgens de politie zijn de wapens in Tsjechi‘ legaal. “Hier zijn ze verboden omdat ze niet van echte pistolen zijn te onderscheiden. Ook de boksbeugels zijn hier illegaal.”


Hoewel verboden wapenbezit strafbaar is, krijgen de jongens geen proces verbaal of andere straf. De politie zegt dat dit in overleg met justitie is besloten. “Het belangrijkste was dat we alle wapens boven water kregen.”


Maatregelen


Het bestuur van GEO beraadt zich op maatregelen, al zullen die niet zwaar zijn, zegt voorzitter Wim Benneker. “Wij waren erbij toen ze met die pistolen kwamen aanzetten en het leek mij speelgoed. We waren ons van geen kwaad bewust want die dingen waren gewoon in het openbaar in een EU-land te koop.”


‘Het was gezellig op het politiebureau’


Ze zijn een beetje aan het voetballen. Vier jongens op het veldje aan de Oude Rijksweg in Garmerwolde. Twee van hen waren afgelopen weekend op een voetbaltoernooi in Tsjechi‘. En dat van die wapens lijken ze alweer vergeten.


“Op de heenweg hadden we die markt al gezien. Je kon daar voetbalshirts en cd’s kopen. En die wapens, dat wisten we van tevoren”, zegt Sander van Dijk (17). Hij was al eens eerder in Tsjechi‘ geweest, vandaar.


Voor een pistool plus de bolletjes betaalden ze zestien euro. Thuis schoten de jongens ermee, zodat hun ouders op de hoogte waren van de aanschaf. Die maakten er geen probleem van. “Het is gewoon mooi spul, niet gevaarlijk, leuk om een beetje mee te ouwehoeren”, zegt Bart van der Tuuk (17).


Totdat ze dat buiten op de hangplek gingen doen. Toen arriveerde de politie. “We zijn wel tien keer ondervraagd”, zegt Bart. “Toen we eenmaal alles hadden verteld, was er niks meer aan de hand. Het was eigenlijk heel gezellig op het bureau.”


Hun ouders waren wel boos dat ze met de pistolen naar buiten waren gegaan. Dat was het dan. De jongens voetballen weer. En ze willen wel sorry zeggen tegen hun voetbalclub.


“Niks negatiefs over GEO in de krant zetten, hoor. De club kon hier niks aan doen”, zeggen ze.

www.dvhn.nl

Geef een reactie