24 april 2024

Garrelsweer krijgt na 950 jaar zijn eigen vlag

0

Garrelsweer bestaat dit jaar 950 jaar: het wordt eindelijk tijd voor een eigen vlag!  2 inwoners hebben de taak van het ontwerpen op zich genomen. Te weten E.Raad tevens bestuurslid van de VGD, en nauw verbonden met de organisatie van de “Kronkels door Fivelingo” culturele manifestatie en M.Vereijken voorzitter van de plaatselijke ijsvereniging.

Hun uitleg voor deze intepretatie van Garrelsweer; Gekozen is voor de kleuren die ook in het logo van de Gemeente Loppersum zijn gebruikt. Het blauw staat voor het Damsterdiep, dat toch bepalend is voor het dorp. De kleur groen staat voor de groene omlijsting die het dorp voor het Damsterdiep vormt. En de kleur geel uiteindelijk staat voor de landbouw en gewassen die rondom het dorp te vinden zijn.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie in het dorpshuis Weersterheem is het ontwerp gepresenteerd en met veel enthousiasme ontvangen. Ondertussen is de offerte aangevraagd en zal er volgende maand in Garrelsweer een zee van vlaggen te zien zijn. Garrelsweer had in 1057 al een eigen munt, dit vanwege haar stadsrechten die door de gunstige ligging verleend waren.

Later dit jaar zal er nog een revival komen op dit feit, er wordt een herdenkingsmunt geslagen met daarop een afbeelding van de originele munt, die zich tegenwoordig in het Groninger Museum bevindt.  Tegelijk met de presentatie van het boek over 9 en halve eeuw Garrelsweer (onder verantwoording van vereniging Historie Garrelsweer), zal ook de munt worden uitgegeven. Verder zijn er nog diverse aktiviteiten zoals een ballontocht in juni, de feestweek met braderie ook in juni, en de boerenkermis op de 2e zaterdag in september.

We hopen het jaar af te sluiten met het begraven van een dorpstelling, als startdocument voor Garrelsweer 1000 jaar!!

vereniging Dorpsbelang Garrelsweer

Geef een reactie