20 mei 2024

Gedenkplaat voor oorlogsslachtoffers

0
Aan het lijkenhuis bij de begraafplaats aan de Stationsweg in Stedum komt een gedenkplaat voor de oorlogsslachtoffers uit het dorp. Het gaat volgens de Stichting Historie Stedum om vijf dorpsbewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en Korea zijn gesneuveld. Hoewel de oorlogen allang voorbij zijn, vindt penningmeester Klaas Pilon niet dat de gedenkplaat te laat komt.

"Het leeft nog enorm in Stedum. Met de gedenkplaat willen we onze waardering tonen voor de mensen die hun leven hebben gegeven.""We geven er ook mee aan dat de bevochten vrijheid heel wat waard is", vult stichtingsvoorzitter Gerard Kruidhof aan. Dorpsbewoner Kees Eisema gaf de eerste aanzet. Hij sprak volgens Kruidhof met nabestaanden van soldaat-parachutist Lammert Koning (1949, Nederlands-Indië). Die vroegen zich af waarom er voor de oorlogsslachtoffers geen gedenkplaat is. "Hij is toen naar de burgemeester gegaan. Die vond het een goed initiatief, maar er moest wel draagvlak voor het plan zijn. Eisema sprak daarna met verschillende mensen in Stedum.
Wij werden vervolgens gevraagd om het voortouw te nemen", vertelt Kruidhof. De plek voor de gedenkplaat is bewust gekozen. Tijdens dodenherdenking worden kransen gelegd op het graf van voormalig gemeentesecretaris Hendrik Boersema van Stedum. Kruidhof: "Hij heeft het bevolkingsregister laten verdwijnen en is toen thuis ondergedoken." De Duitsers kregen Boersema te pakken en fusilleerden hem in 1945 met negentien andere gevangenen in Dokkum. Het plan is de jaarlijkse kranslegging op 4 mei bij de gedenkplaat te houden. Daar staan ook de namen op van Harm Koopman (1942, Nederlands- Indië), Cornelis Slager (1944, Duitsland) en Pieter Berend Slager (1951, Zuid-Korea).

Dirk Minkes dvhn.nl

Geef een reactie