25 april 2024

‘Geef ons een jeugdhonk en het is rustig’

0

’t zandt – “Geef ons een honk en het is rustig.” Zo simpel ligt het wat betreft de jongelui in ’t Zandt die verdacht worden van een reeks vernielingen in het dorp. Ze moeten binnenkort voor de kinderrechter verschijnen

Op de tafel van de familie W. in de Henk Oostingstraat ligt een brief van het openbaar ministerie. Gericht aan zoon Rutger (17). Hij is een van de vier ‘beruchte’ jongeren uit ’t Zandt. De meeste vernielingen vonden in het afgelopen half jaar plaats in de straat waar hij woont. Gericht op enkele, in de ogen van de jeugd, ‘notoire zeuren’.

“Er zijn mensen die voor niets de politie bellen en zich bovendien verzetten tegen de vestiging van een jeugdhonk”, zegt Rutger. Onder de indruk van de brief van het OM is hij niet. “Ik wist dat-ie zou komen. Ik heb brandjes gesticht, met eieren naar een woning gegooid en een bewoner getreiterd.” De jonge Zandster vertelt ook glimlachend hoe ze een politiewagen optilden en op stapels stenen plaatsten. Volgens Rutger zijn het zo’n twintig jongeren die regelmatig bij elkaar komen in de Oostingstraat. “We drinken een biertje en praten wat, maar het beeld dat we het dorp terroriseren is niet re‘el.”

Rutgers vader keurt de activiteiten van zijn zoon af, maar heeft er ook begrip voor. “De jeugd verveelt zich kapot.” Het OM neemt de zaak zeer serieus. Volgens een woordvoerder voelen bewoners in het dorp zich ge•ntimideerd door de jeugd en zijn er daarom relatief weinig aangiftes gedaan. Sommige bewoners weigeren iets over de jongens te zeggen, uit angst voor ‘een ster in de ruit’. EŽn bewoner heeft de Oostingstraat verlaten uit ergernis over de jeugd; anderen reageren gelaten op de ’terroriserende jeugd’. Zoals de baas van de plaatselijke supermarkt, Guus Doorn: “Ik kan prima met de jeugd overweg. Jongeren die af en toe te ver gaan, vind je in elk dorp.”

Het jeugdhonk in ’t Zandt komt er volgens wethouder Wil Scheltens van Loppersum nog voor de zomer. Eind vorig jaar stelde de raad 40.000 euro beschikbaar voor jongeren-ontmoetingsplaatsen in de gemeente.

www.dvhn.nl

Geef een reactie