22 april 2024

‘Geen kerk maar een zweethut; da’s even wennen in Roodeschool’

0

Roodeschool – Mieke van der Meer uit Roodeschool ligt bepaald niet wakker van de klachten die enkele buren over haar hebben. Sterker nog, ze was afgelopen weken nauwelijks thuis en weet eigenlijk niet waarop de klachten zijn gebaseerd. Of wacht even. Vorige maand heeft ze een aanvaring gehad met een buurjongen. ”Ik had een zomercursus georganiseerd en die sloot ik af met een zweethutceremonie achter in mijn tuin. Daarvoor is een vuur nodig en dat zorgde voor behoorlijk wat rook, omdat er nat hout tussen zat. Daar had mijn buurjongen de pest over in. Terecht.”

Buren kunnen over zulke problemen praten, maar de ene buur is daar beter in dan de andere. Aan de Hooilandseweg in Roodeschool lukt het overleg niet altijd even goed. Een paar jaar geleden liepen de buren van Mieke van der Meer ook al te hoop tegen haar activiteiten. Zij woont in het oude schoolgebouw en daarin heeft zij het centrum Baba Jaga gevestigd. Af en toe komen er groepen cursisten om zich de kennis van de oude medicijnmannen eigen te maken.


Die cursussen gaan gepaard met trommelen, bidden en de zweethutceremonie, waarvoor een vuur nodig is. Een buurvrouw twee huizen verderop zegt dat Van der Meer altijd even meldt als ze vuurtje gaat stoken. ”Dan kan ik het wasgoed binnen halen.” Zij vindt niet dat er sprake is van ernstige overlast. ”Het centrum is wat moeilijk in onze buurt in te passen, maar als je in de stad woont heb je ook last van bijvoorbeeld muziek. Leven en laten leven, vind ik.”


De naaste buurvrouw is het vuurtje stoken goed zat. ”Wij vinden dit niet horen in een dorp. Officieel mag zij helemaal geen vuurtje stoken.”


Daar heeft de buurvrouw een punt. Vroeger was er geen vergunning nodig voor een vuurtje, maar inmiddels geldt er een absoluut brandverbod. In de tuin mag alleen gebarbecued worden of mag een klein tuinhaardje branden. ”Dat heeft wellicht consequenties voor mevrouw Van der Meer”, laat de gemeentevoorlichtster weten.


Vandaar dat Mieke van der Meer vandaag een gesprek heeft met de gemeente. Ze ziet wel wat dat gesprek haar brengt. ”Ik vind het dieptriest dat er buren dwarsliggen, alleen omdat hetgeen ik doe nieuw is en onbekend. Het enige doel van hun klachten is dat ik wegga. Tja, geen kerk maar een zweethut in Roodeschool. Dat is even wennen.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie