Geen onderzoek naar ‘lek’ van Loppersum
De politiek van Loppersum ziet af van een onderzoek naar het ‘lek’ in de vertrouwenscommissie die zich onlangs boog over de herbenoeming van burgemeester Albert Rodenboog. De nieuwe aanvoerster van GroenLinks, Nicolette Scholten, drong vorige week tijdens de raadsvergadering op een dergelijk onderzoek aan.
Ze had burgemeester Rodenboog willen belasten met de leiding van het onderzoek. Maar de raad ziet hiervan af. CDA-aanvoerder Pier Prins – hij is voorzitter van de vertrouwenscommissie – hikt nog steeds aan tegen het ‘lekken’ uit deze commissie. "Dit komt het democratische functioneren van de raad niet ten goede", meent hij. Maar volgens Prins ontbreekt het aan concrete aanwijzingen om op zoek te gaan naar het ‘lek’. "Zonder bewijzen kom je niet zo ver."
Prins zegt dat de affaire schadelijk is geweest voor de gemeente. "Maar we doen er verstandiger aan nu een streep te zetten onder het verleden en het oog te richten op de toekomst. Er zijn genoeg onderwerpen die onze aandacht verdienen. Het is onze opdracht van de bevolking om hiermee aan de slag te gaan." GL-aanvoerster Nicolette sluit zich op haar beurt bij de woorden van Prins aan.
Via het ‘lek’ kwam deze krant er achter dat het positief advies van de gemeenteraad aan commissaris van de koningin Max van den Berg over de herbenoeming van Rodenboog niet unaniem is genomen. Er ging een geheime stemming aan vooraf. Uitslag: tien raadsleden spraken zich uit voor de herbenoeming en vijf waren tegen. Geconfronteerd met deze informatie haalde GroenLinks-raadslid Harm Janssens uit naar de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie die Rodenboog, ondanks alle kritiek, in het zadel houdt. Mederaadsleden legden dit vraaggesprek uit als klappen uit de vertrouwenscommissie. Na een zware berisping van Max van den Berg legde Janssens zijn zetel als raadslid neer.
Dagblad van het noorden