22 juli 2024

Geen publiek bij herdenkingen op 4 mei

Op dinsdag 4 mei herdenken we alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Dit gebeurt bij de verschillende oorlogsmonumenten in de dorpen en
wijken van de gemeente Eemsdelta. Vanwege de coronamaatregelen is er bij de herdenkingen geen publiek aanwezig. We roepen op om thuis mee te herdenken en indien mogelijk de vlag halfstok te hangen.

De herdenking zonder publiek in Stedum bij de begraafplaats is via een livestream op de website stedum.com te volgen.
In het programma zijn beelden te zien van kransleggingen. Daarnaast houdt Frans Osinga namens de gemeente Eemsdelta een toespraak en volgen diverse sprekers.

Het programma:
19:55 uur Start livestream (link volgt via deze site en facebook)
19.58 uur Het Signaal Taptoe zal geblazen worden door Johan Broekema.
20.00 uur Twee minuten stilte
20.02 uur Wilhelmus Johan Boekema en Nanne Santingh
20.03 uur Toespraken met onder anderen Frans Osinga namens de gemeente Eemsdelta
20.15 uur Kransleggingen
20.30 uur Afsluiting herdenking

Vlagprotocol 4 mei
Op 4 mei hangen de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Eerbetoon op alle graven
De gemeente Eemsdelta plaatst witte geraniums op alle graven van de oorlogsslachtoffers op de begraafplaatsen in de gemeente.