26 mei 2024

Geen rol voor Hoekzema bij conflict NoordNed

0

leeuwarden/groningen – Het werk van troubleshooter Reinder Hoekzema bij vervoersmaatschappij NoordNed dreigt op niets uit te lopen. De oud-vakbondsman is door de raad van commissarissen van het in Groningen en Friesland actieve bedrijf aangesteld om de ernstig verstoorde communicatie tussen NoordNed-directie en ondernemingsraad (OR) weer op gang te brengen.

De OR wil echter niet met Hoekzema om de tafel gaan zitten. Volgens de OR zijn de bevoegdheden van de als gedelegeerd bestuurder aangestelde Hoekzema te gering. “Als we als OR met Hoekzema afspraken zouden maken, kunnen die door de directie zo terzijde worden geschoven. De man heeft geen juridische status en dat geldt ook voor alles dat we met hem zouden overeenkomen. Hij is niet meer dan de loopjongen van directeur Braam”, zegt OR-secretaris Henk Witteveen.

Vandaar dat de ondernemingsraad aan de raad van commissarissen had geadviseerd om Hoekzema de bevoegdheden te geven van een echte directeur. Hij had dan meteen de plaats kunnen innemen van directeur Koos Braam, die overhoop ligt met de OR en het overige personeel. Vanwege de verziekte onderlinge verhoudingen praten Braam en OR al maanden niet meer met elkaar.

De NoordNed-commissarissen legden het advies van de OR echter naast zich neer. Reden voor de ondernemingsraad deze beslissing aan te gaan vechten bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

De verhouding tussen bedrijfsleiding en personeel bij NoordNed is inmiddels zeer kil. Zo gooide directeur Koos Braam onlangs olie op het vuur door in het openbaar de instelling van het personeel te hekelen. En de voorzitter van de raad van commissarissen Anne Hettinga, tevens financieel directeur van moederbedrijf Arriva, stelde in het eigen bedrijfsblad dat er in de ondernemingsraden te veel geouwehoerd wordt en te weinig beslist.

De verziekte verhoudingen leidden eerder tot een spontane staking door het bus- en treinpersoneel van NoordNed.

www.dvhn.nl

Geef een reactie