25 april 2024

Geen snelle verbinding naar het noorden

0

De snelle verbinding van de Randstad naar het noorden van Nederland is van de baan. Betrouwbare bronnen in Den Haag melden dat minister Peijs van verkeer en waterstaat een streep heeft gezet door alle plannen. Een delegatie van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, de Stuurgroep Zuiderzeelijn, was vandaag in Den Haag om nogmaals op een rijtje te zetten waarom de lijn er zou moeten komen.

Die missie lijkt mislukt, al was de kans van slagen van tevoren al klein.

Peijs vindt dat er geen economische noodzaak is aangetoond om de lijn aan te leggen. Het meest tot het verbeelding sprekende plan was een magneetzweefbaan van Schiphol naar Groningen, die 12 miljard euro zou kosten. Ook werd gedacht aan een hogesnelheidslijn.


Geldverslindend
De Tweede Kamer voelt na vernietigende rapporten over de dure HSL-zuid en de Betuweroute niet veel meer voor een nieuw geldverslindend spoorproject. Het parlement ziet geen noodzaak voor een nieuwe verbinding met het noorden, waarover al meer dan twintig jaar wordt gepraat.


De Stuurgroep Zuiderzeelijn denkt juist dat heel Nederland is gebaat bij de aanleg van de lijn. Daarbij levert het volgens de groep kansen in de toekomst voor een nieuwe internationale verbinding met Noord-Duitsland, Scandinavi‘ en de Baltische Staten.


Volgende week donderdag maakt minister Peijs haar defenitieve standpunt bekend.


born: nosjournaal

www.stedum.com

Geef een reactie