13 juli 2024

Geen zoekperiode meer bij een uitkering voor jongeren tot 27 jaar in Eemsdelta

Jongeren vanaf 18 tot 27 jaar hoeven in de gemeente Eemsdelta niet langer 4 weken te zoeken

naar werk of een opleiding voordat zij een bijstandsuitkering kunnen aanvragen. Zij krijgen deze uitkering voortaan direct om niet onnodig in financiële problemen te komen. Daarnaast begeleidt de gemeente jongeren nog steeds om hen zo snel mogelijk aan werk te helpen of een opleiding te laten volgen.

Financiële problemen voorkomen

Iedereen die jonger is dan 27 jaar en een uitkering aanvraagt, moet verplicht eerst 4 weken zoeken naar werk of een opleiding voordat diegene bijstand kan aanvragen. Jongeren melden zich vaak al vrij laat voor een uitkering. Dan nog 4 weken moeten wachten levert schulden en stress op, zo is uit landelijk onderzoek gebleken.

Wethouder Hans Ronde: ”In Eemsdelta zien we bij een groot deel van deze jongeren al af van de verplichte zoekperiode van 4 weken. Dit heeft te maken met hun persoonlijke omstandigheden.             De kleine groep jongeren die hiermee nog wel te maken had, werd juist extra begeleid. Maar nu uit landelijk onderzoek is gebleken dat jongeren soms tijdens deze zoekperiode in financiële problemen komen, is het verstandig deze regel niet meer op te leggen. Ondanks dat we hierdoor afwijken van de Participatiewet.”

Mogelijke wijziging Participatiewet

Op dit moment is de verwachting dat de zoekperiode vanaf januari 2025 na het aanpassen van de wet verandert. Het college heeft besloten hier niet op wachten. “Door de zoekperiode af te schaffen bieden we jongeren rust en perspectief”, besluit wethouder Ronde.

Aanvragen bijstandsuitkering

Meer informatie over het aanvragen van een bijstandsuitkering is te vinden op eemsdelta.nl/bijstandsuitkering. Inwoners kunnen ook contact opnemen met het Sociaal Plein Eemsdelta. Van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar via (0596) 63 90 10 tussen 08.30 en 12.00 uur of per mail via sociaalplein@eemsdelta.nl.