13 juli 2024

Geldboete voor ‘alcoholverkoop’ aan 400 kinderen

0

Groningen/Middelstum – Muziekfestival Sunsation heeft zich vorig jaar schuldig gemaakt aan het verstrekken van alcoholische dranken aan naar schatting 400 kinderen

Dit bleek maandag tijdens een rechtszaak tegen organisator Stichting Feestweek Middelstum. De rechtbank in Groningen legde voor de overtreding een boete op van 3000 euro, waarvan 2500 euro voorwaardelijk.

Inspecteurs van de Keuringsdienst van Waren zagen op 27 april tegen middernacht enkele honderden kinderen onder de 16 jaar met glazen alcoholhoudende dranken in de hand. Ook zagen ze dat barpersoneel bij het opnemen van de bestelling niet informeerde naar de leeftijd van de bezoekers.

Volgens voorzitter Henry Koning van de stichting valt er het nodige af te dingen op de observatie van de keuringsdienst. ”Ik nodig de rechter en de officier uit om nu naar de Grote Markt te lopen en de jongeren onder de 16 te tellen. Dan komen we allemaal met een ander resultaat. Er is door de dienst met elf mensen gesproken en niemand is naar een legitimatiebewijs gevraagd. Ze hebben gewoon op het oog een schatting gemaakt van de leeftijd van de bezoekers. Hoe nauwkeurig is die controle geweest?”

Volgens Koning denkt het openbaar ministerie te simpel als het stelt dat er helemaal niet naar de leeftijd is gevraagd. De Drank- en Horecawet zegt immers dat er gewoon mag worden geschon ken als een klant onmiskenbaar 16 jaar of ouder is.

Het openbaar ministerie stelt dat de stichting wel degelijk in gebreke gebleven door niet naar de leeftijd te vragen van jongeren die duidelijk jonger waren dan 16 jaar.

De officier sprak tevens zijn verbazing uit over het feit dat er rond middernacht nog 2000 jongeren, onder wie veel kinderen, op het terrein waren.

De officier stelde zijn eerste eis van 6000 euro boete wel bij naar 2000 euro nadat de stichting tijdens de rechtszitting de krappe begroting van het festival bekend had gemaakt. De rechtbank maakte van die eis uiteindelijk een onvoorwaardelijke boete van 500 euro. Volgens de rechter zijn de strafbare feiten wel degelijk bewezen, maar moet er wel gezegd worden dat de controle van jongeren ‘om en nabij’ de 16 lastig is voor een organisator

www.dvhn.nl

Geef een reactie