7 juni 2023

Gemeente Bedum zet in op behoud van Q-liner

Bedum – Lege bussen rijden dagelijks van Bedum naar Groningen. Geen wonder dat er in januari lijnen worden opgeheven, vindt menigeen. De gemeente Bedum vindt het echter onterecht, want zij heeft al meermalen aangedrongen op het spreiden van de twee lijnen

 Volgens het gemeentebestuur is een snelle verbinding tussen de stad Groningen en Bedum nodig om het autoverkeer binnen de perken te houden. Daarom stelt ze alsnog een onderzoek in naar de mogelijkheden van een aparte Q-liner.


Arriva ziet weinig heil in het behoud van de snelbus. “We hebben hem jarenlang gepromoot, zonder resultaat”, zegt Katja Pronk van Arriva. “Als mensen een snelle verbinding willen, gaan ze met de trein.” Ook in Appingedam en Delfzijl verdwijnen enkele lijnen. Lijn 119 tussen Delfzijl en Appingedam en lijn 155, die van Delfzijl/Appingedam naar Groningen-Zuid rijdt. Volgens Arriva blijven er nog genoeg alternatieven over. Tussen Delfzijl en Groningen rijden ook de lijnen 140 en 41. In plaats van drie keer per uur gaat er straks twee keer per uur een bus.


In plaats van met lijn 155, die ’s ochtends vroeg twee keer naar de zuidkant van de stad Groningen reed, moeten reizigers straks met lijn 140 of lijn 41 naar het hoofdstation, om vandaar met de stadsbus verder te gaan.


Een woordvoerder van de gemeente Appingedam betreurt het dat er lijnen verdwijnen. “Openbaar vervoer is belangrijk, vooral voor winkeliers en voor het zich ontwikkelende toerisme. Het verminderen van de bereikbaarheid past daar niet bij.”


Wethouder Harrie Houwerzijl van Delfzijl vindt het jammer dat de lijnen verdwijnen. “Maar het nieuws is nog niet echt doorgedrongen. Ik wacht op uitleg van de provincie.”Borden


In de zomer hebben busreizigers vaak een half uur op de bus staan wachten omdat de regel met de vakantiedienstregeling onderop de bordjes was weggevallen. De vraag is of er straks mensen uren op de Q-liner staan te wachten, omdat ze niet weten dat de lijn is opgeheven. Arriva verzekert dat eerst de borden worden weggehaald, en dan pas de bus.

www.dvhn.nl

Geef een reactie