18 juni 2024

Gemeente informatie jaarwisseling

0

Elke jaarwisseling wordt volop met carbidbussen geknald. De gemeente heeft besloten om hiervoor algemene regels op te stellen waar iedereen zich aan moet houden. Er worden geen aparte vergunningen meer verleend. De politie houdt toezicht op naleving van de regels. Lees verder voor de regels omtrent carbidschieten en overige informatie vanuit de gemeente.

Regels voor carbidschieten:

 • Er mag alleen aan de rand van een dorp worden geknald op een plaats met een vrije veldschoot van 75 meter. De afstand met andere gebouwen is minimaal 100 meter.
 • Er mag niet geknald worden op plaatsen waarvan men kan weten dat dit schadelijk is voor mensen of dieren, zoals vee en paarden.
 • Het carbid schieten mag van 31 december 2011 10.00 uur tot 1 januari 2012 02.00 uur.
 • Per persoon mag men met maximaal 2 bussen van 30 liter knallen.
 • De minimum leeftijd om met de bussen te knallen is 18 jaar.
 • De personen die carbid schieten mogen niet onder invloed van alcohol of drugs zijn.
 • Men moet voldoende WA-verzekerd zijn tegen schade of letsel, veroorzaakt door het carbid schieten.
 • Na zonsondergang moet het schietterrein goed verlicht worden, bijvoorbeeld door bouwlampen.
 • De personen die met carbid schieten moeten de redelijkerwijs mogelijke maatregelen nemen om te voorkomen dat derden schade lijden.
  Indien men zich niet aan de regels houdt zal de politie bekeuren. De boete bedraagt € 90,00 per overtreding.

Huishoudelijk afval rond jaarwisseling
De coccons voor de inzameling van het huishoudelijk afval zullen rond de jaarwisseling in verband met vuurwerk en mogelijk andere risico tijdelijk worden afgesloten van donderdag 29 december tot 2 januari a.s. Voor Stedum geldt de locatie: Weemweg.

Wees voorzichtig met vuurwerk
Natuurlijk, oud en nieuw en vuurwerk horen bij elkaar. Geen probleem zolang je er verantwoord mee omgaat en er rekening mee houdt dat je niet onbeperkt kunt knallen. Ook is er veel illegaal vuurwerk in omloop dat nog veel meer risico’s geeft. Dit vuurwerk is vaak onbetrouwbaar en dus gevaarlijk. Koop daarom geen illegaal vuurwerk maar ga naar winkeliers met een vergunning. In onze gemeente is dat Tweewielerhuis Mans Engel in Westeremden. De verkoop mag op 29, 30 en 31 december. Je moet minimaal 16 jaar zijn om vuurwerk te mogen kopen. Het afsteken mag alleen op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari tot 02.00 uur. De politie let dit jaar extra streng op het gebruik van vuurwerk. Buiten de toegestane tijd is het strafbaar en het kan je een boete opleveren. Ruim “weigeraars” op: vooral jongeren lopen op 1 januari nog letsel op omdat ze weigeraars opnieuw aansteken. Daarom: afgestoken vuurwerk en weigeraars bij u op de straat: ruim het op! Daarmee voorkomt u nog meer letsel.

Wat te doen bij geweld tijdens oud en nieuw
Maak foto’s wanneer je getuige bent van agressie en meld je als getuige bij de politie. Vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan. Mocht iemand gewond zijn: blijf bij het slachtoffer en bel 1-1-2.
Elk jaar zijn er weer personen die bij de jaarwisseling overlast veroorzaken en spullen van anderen te vernielen. Vorig jaar is voor bijna € 4.000 aan vernielingen aangebracht aan borden, wegdek, abri’s etc.. De politie zal er ook dit jaar weer alles aan doen om daders van vernielingen te achterhalen. U kunt hen daarbij helpen: ziet u iets, neem dan direct of in de week na de jaarwisseling contact op met de politie op nr. 0800 – 8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.

Gemeente Loppersum

Geef een reactie