2 maart 2024

Gemeente Loppersum pakt overlast roeken aan

0
De gemeente Loppersum gaat de overlast van roeken aanpakken. In de dorpen Loppersum en Middelstum is de aanwezigheid van grote zwermen roeken een ergernis van veel inwoners. Vooral het lawaai dat deze kraaiachtigen maken, zorgt voor veel overlast. De roek heeft van nature alleen roofvogels zoals haviken als vijand. Er zitten in de dorpen echter weinig roofvogels om de roek te verjagen. De gemeente pakt de bestrijding drieledig aan: nesten verwijderen, snoeien en verjagen
In oktober, november en december worden nesten verwijderd of verplaatst en wordt er gesnoeid om het nestelen tegen te gaan. Daarnaast worden de roeken verjaagd. Hiervoor heeft de provincie Groningen een ontheffing verleend. Het verjagen wordt gedaan door vrijwilligers. Hiervoor hebben zij diverse middelen tot hun beschikking: laserpennen, megafoons en VAP’s (Vogel Afweer Pistolen). Het doel hiervan is om onrust te creëren bij de vogels. Deze middelen zorgen voor minimaal overlast bij mens en andere dieren. De geluiden uit de megafoon zijn alleen vervelend voor roeken. Andere vogels zoals de duiven van een duivenmelker worden hier niet door verstoord.
Wethouder Bé Schollema (Duurzaamheid en Milieu) "De mens mag roeken verdrijven als ze schade of overlast veroorzaken. Toch hebben deze vogels ergens een plek nodig. Omdat het in de dorpen straks onprettig is voor de roeken om te nestelen, zullen zij andere locaties kiezen. De verwachting is dat zij naar hoge bomen buiten de bebouwde kom trekken".
Vrijwilligers gezocht
Voor het bestrijden van de roeken is de gemeente opzoek naar vrijwilligers. Deze mensen gaan van eind januari tot half maart vlak voor zonsopvang op pad met laserpennen, megafoons en VAP’s (Vogel Afweer Pistolen). Roeken zijn zeer slimme vogels. Ze herkennen mensen en auto’s. Daarom zullen de vrijwilligers rouleren. Zij gaan op verschillende tijden en op verschillende locaties op pad. Wilt u meehelpen met de roekenbeheersing? Neem dan contact op met R. van der Wal via r.vanderwal@loppersum.nl of 0596-54 8200.

Gemeente Loppersum,

Geef een reactie