29 mei 2024

Gemeente schenkt glasnegatieven aan Groninger archieven

0

Op maandag 24 april 2006, om 13.30 uur ondertekenen wethouder W.M. Scheltens van de gemeente Loppersum en de heer E. de Jonge, directeur van het Regionaal Historisch Centrum ÔGroninger ArchievenÕ een overeenkomst van schenking van glasnegatieven die gemaakt zijn door de heer W.F. Pastoor. De ondertekening vindt plaats aan de Stationslaan 1 te Loppersum.

Glasnegatieven
Een glasnegatief is een negatief beeld van een foto op een glasplaat. Een glasnegatief bevat een emulsie met lichtgevoelige korrels. Bij het afdrukken werd van de glasplaat rechtstreeks een zogenaamde contactafdruk gemaakt. Daardoor zijn deze fotoÕs van hoge kwaliteit. Door de grootte van de glasnegatieven was vergroten niet nodig. 


Kennis en ervaring
De glasnegatieven van de heer W.F. Pastoor zijn altijd in het bezit geweest van de gemeente Loppersum en worden overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum ÔGroninger ArchievenÕ omdat hier kennis en ervaring is om met de glasnegatieven om te gaan. Er zijn kwalitatief hoogstaande depots en specialisten op het gebied van het beheer van de fotografie. Zo worden deze platen eerst gerestaureerd en daarna gescand.


Schenking
Deze negatieven zijn beeldbepalend voor de provincie en daarom heeft de gemeente gekozen voor schenking. De Groninger Archieven hebben een omvangrijke afdeling Nieuwe media, Beeld en Geluid. De collectie van de gemeente Loppersum van de heer W.F. Pastoor is een schitterende aanvulling op de bestaande collectie van archieven, waarin ook een ruim aantal fotoÕs van deze fotograaf is opgenomen. In ruil voor de overdracht krijgt de gemeente een CD-ROM met de scans van de betreffende glasnegatieven.


Fotograaf Pastoor
De heer Pastoor werd geboren op 14 juni 1884 in Õt Zandt. Hij werd in de provincie Groningen een bekend fotograaf. In Loppersum heeft hij markante huizen en dorpsgezichten op de foto gezet.

Gemeente Loppersum

Geef een reactie