13 april 2024

Gemeenten vormen front tegen spijbelen

0

Ten Boer – Scholieren in Noord-Groningen die goed zijn voor een paar uur spijbelen per week krijgen het dit jaar een stuk moeilijker.

Acht gemeenten, verenigd in de Regioraad Noord-Groningen, laten dit schooljaar de zogeheten ‘Halt-afdoening schoolverzuim’ op de hardnekkige spijbelaars los. Wie ook deze laatste waarschuwing naast zich neerlegt krijgt een proces-verbaal. De maatregel heeft betrekking op scholen in Ten Boer, De Marne, Winsum, Loppersum, Delfzijl, Eemsmond, Delfzijl en Appingedam.

Volgens leerplichtambtenaar Clazina Karsdorp geldt de maatregel voor alle scholieren. “Maar het zijn vooral de leerlingen in het voortgezet onderwijs die hiervoor in aanmerking komen.”

Volgens de ambtenaar, die werkzaam is in de gemeenten Ten Boer en Loppersum, komt spijbelen steeds vaker voor. “Een duidelijke oorzaak is er niet. De ene leerling heeft thuis problemen. De ander wordt op school gepest.”

De ‘Halt-afdoening schoolverzuim’ is niet bedoeld voor leerlingen die een keer een uurtje gym voor een patatje oorlog in de snackbar hebben ingeruild. Karsdorp: “Het is echt de laatste mogelijkheid voor leerlingen die herhaaldelijk zijn gewaarschuwd.” Scholieren die hiervoor in aanmerking komen, moeten bijvoorbeeld een werkstuk maken of een bepaald leerproject volgen. “Als ze dan opnieuw in de fout gaan, krijgen ze een proces-verbaal.”

Deze maatregel is niet uniek. Landelijk wordt al in meer plaatsen volgens deze methode gewerkt. Ook ouders worden erbij betrokken. Karsdorp: “Voordat leerlingen met Halt in aanraking komen, wordt uiteraard eerst met hen gesproken.” Leerlingen en ouders worden nog over de nieuwe maatregel ge•nformeerd.

www.dvhn.nl

Geef een reactie