25 februari 2024

Geslaagd politiek cafŽ in Middelstum

0

EŽn inzicht heeft de gisteren door de PvdA georganiseerde debatavond in Moonlight in ieder geval opgeleverd: Bertus Pit is zijn carrire als debater misgelopen. Als burgemeester van Loppersum kreeg hij weleens kritiek op de rechtlijnige wijze waarop hij soms antwoordde op vragen. Maar nu bleek wat er eigenlijk achter zit: zijn manier van redeneren is ijzersterk. Pit was de officieuze winnaar van de avond.

Na de opening van de avond door de PvdA-voorzitter Cor Keijzer liet Pit tegenover kandidaat kamerlid Marjo van Dijken zien wat hij in huis heeft. Niemand kon om zijn conclusie heen: je laat de bevolking een burgemeester kiezen of het blijft een benoeming van de Kroon.
Vervolgens kwam er een ander PvdA-debattalent achter de tafel: Harm Evert Waalkens. Hij staat 39e en voert voor de zekerheid een eigen campagne. Zijn campagneteampje hing bij aanvang nog vlug even wat posters aan de muur, Harm Evert afgebeeld met als achtergrond een Oostgroninger akker. Ook hij wist zich in het debat met wethouder Jan Boer over de afschaffing van de onroerende zaakbelasting (o.z.b.) goed te redden. Hij had wel het voordeel dat Boer als wethouder en VVDÕer zich in een spagaat voelde zitten. Dit werd opgelost door te verklaren dat hij met een groep VVDÕers in het lokale bestuur dit standpunt in de partij ter discussie heeft gesteld. Dit leverde hem een spontaan applaus op.

Vervolgens was CDA-raadslid en oud-wethouder Rijzebol aan de beurt over het ziektekostenstelsel. De CDA-principes werden helder uiteengezet. Marjo van Dijken sloot daar niet echt op aan, waardoor de verschillen niet echt duidelijk werden. Na opmerkingen uit de zaal bleek toch wel dat er verschillen waren. Alje van Bolhuis ÒkneepÓ deze discussie af met een leuk stukje muziek.

Na de pauze was Henri Koning aan de beurt. De gespreksleider Lies Oldenhof ondervroeg hem over zijn idee‘n over activiteiten voor de jeugd in de dorpen. Al gauw ging het over politie-inzet, maar dat werd de zaal te gek. Moeten we nu opbouwwerkers of alleen maar meer politie was de vraag. Waalkens antwoordde met spijt dat er op opbouwwerk teveel is bezuinigd. Hij wees op een flinke plattelandspot voor leefbaarheid en mobiliteit, waar dorpen zelf dingen van moesten kunnen doen.

Laatste onderdeel was de leefbaarheid op het platteland, met de consulent van de Vereniging voor Kleine Dorpen, Nienke Vellema. Alle debaters deden mee, en in een goed openbaar vervoer plan kon iedereen zich vinden.
Al met al een geslaagde avond, zoÕn zestig belangstellenden hebben gezien dat de lokale politiek zich in het debat zeker met de (kandidaat) kamerleden kan meten.

© Archief www.stedum.com

www.stedum.com

Geef een reactie