2 maart 2024

Gevaarlijke verkrachter spoorloos na weekendverlof

0

Groningen – Een gevaarlijke TBS-pati‘nt uit de Van Mesdagkliniek in Groningen, is eind augustus niet teruggekeerd van zijn weekendverlof. De man, veroordeeld voor verkrachting, zat al ruim tien jaar vast. Justitie heeft inmiddels een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. “De politie zoekt actief naar hem”, meldt woordvoerster Petra de Maar van de Van Mesdagkliniek. Over de identiteit van de man wil ze niets kwijt.

Het WijkcomitŽ Helpman is ziedend dat de Van Mesdagkliniek het nieuws over de verdwijning heeft willen verzwijgen. Erik-Jan Meijer, voorzitter van het wijkcomitŽ, betitelt het communicatiebeleid van de Van Mesdagkliniek als ‘achterlijk’. Het comitŽ vindt het onbegrijpelijk dat justitie anno 2002 meestal zwijgt als een gedetineerde ontsnapt of niet terugkeert van verlof.

De man werd na zijn gevangenisstraf naar de Groninger kliniek gestuurd om te resocialiseren. Dat hij op weekendverlof mocht, duidt erop dat psychiaters dachten dat hij niet opnieuw in de fout zou gaan.

Woordvoerster Petra de Maar van de Van Mesdagkliniek: “Iedereen komt in aanmerking voor verlof, tenzij er een delictrisico is. Psychiaters maken die afweging en het ministerie van justitie geeft toestemming. Soms worden er inschattingsfouten gemaakt. Heel ernstig.”

Vorig jaar werd in de Van Mesdagkliniek in totaal 1700 keer een onbegeleid verlof toegestaan. In alle gevallen keerden de gedetineerden op eigen initiatief terug.

© Archief www.stedum.com

www.dvhn.nl

Geef een reactie