27 mei 2024

Gewapende overvallen inbraken en openlijke geweldplegingen opgelost

0

Politie hoort 19 verdachten voor misdrijven in Delfzijl en Appingedam


Met de aanhouding van negentien verdachten, jongens in de leeftijd van 13 tot en met 19 jaar uit Delfzijl en een 35-jarige verdachte, heeft de politie onder andere drie gewapende overvallen en een poging tot overval in Delfzijl en Appingedam opgelost.

Tevens werden vier openlijke geweldplegingen in Appingedam en Delfzijl tot klaarheid gebracht. Verder zijn vier inbraken in Delfzijl en negen (brom)fiets diefstallen opgelost. Vijf verdachten van de 19 aangehouden verdachten zitten nog vast.

Het merendeel van de feiten werd gepleegd in de maanden april en mei van dit jaar. Een 17-jarige en een 19-jarige jongen uit Delfzijl worden als hoofdverdachten in de overvallen gezien. De 17-jarige jongen was bij alle drie de overvallen en de poging overval betrokken. Ook was hij betrokken bij de vier openlijke geweldplegingen en bij diverse diefstallen. De 35-jarige man uit Delfzijl werd aangehouden voor heling van goederen die bij twee inbraken werden buitgemaakt.

De politie startte in mei van dit jaar het onderzoek. In het verloop van het onderzoek kwam er duidelijkheid over de verdachten die de overvallen hadden gepleegd. Tevens werd duidelijk dat er meerdere misdrijven gepleegd waren door een grotere groep jeugdigen. In de afgelopen maand heeft de politie de aanhoudingen verricht en de verdachten gehoord over hun aandeel in de misdrijven.

Het merendeel van de criminele activiteiten werd gepleegd in wisselende samen-stellingen. Veel van de feiten werden met twee of meer verdachten gepleegd. De jongens kenden elkaar uit hun woonomgeving, Delfzijl-noord. De buitgemaakte goederen werden verkocht, danwel zelf gebruikt. Het geld buitgemaakt bij de over-vallen werd opgemaakt aan uitgaan en kleding. Van de weggenomen spullen is een maar een klein deel teruggevonden en inmiddels aan de benadeelden teruggegeven.
De politie is bezig met de afronding van het onderzoek. Het is mogelijk dat er nog meer verdachten worden aangehouden. Alle verdachten zijn gehoord over hun aandeel in de onderzochte zaken.


Feiten op een rij:
– gewapende overval op een 36- jarige bewoner in de Finsestraat Delfzijl (26/04/04)
– gewapende overval tabakszaak Koningsweg Appingedam (29/04/04)
– gewapende overval frietkraam Tuikwerd Delfzijl (03/12/03)
– poging overval frietkraam Farmsumerweg Appingedam (19/05/04)
– openlijke geweldplegingen Gouden Pand en Wijkstraat Appingedam (18 en 23/04/04)
– openlijke geweldpleging Botterlaan en Biessum Delfzijl ( 21 en 04 /04/04)
– diefstal/inbraak bejaardenhuis Wilhelminapark Delfzijl (29/03/04), bejaardenhuis Polarisweg Delfzijl (12/04/04), kiosk Europaweg Delfzijl (23/0304), winkel Kuilsburg Delfzijl (28/06/04), (brom)fietsdiefstallen negen stuks in 2003 en 2004
– brandstichting auto/frietkraam Europaweg Delfzijl (04/07/03)

www.politie.nl

Geef een reactie