22 april 2024

Geweld velt ambtenaren Appingedam

0

Appingedam – Een opeenvolging van ernstige incidenten heeft de afgelopen maanden wonden geslagen in het geestelijk welbevinden van een deel van het ambtenarenkorps van Appingedam.

Appingedam werd in april van dit jaar getroffen door een dubbele moord (man bracht echtgenote en schoonmoeder om en verwondde zijn schoonvader) en een verwoestende brand in het noodopvangcentrum voor asielzoekers. Het personeel van de afdeling welzijn en burgerij is daarna nauw betrokken geweest bij de afwikkeling en de nazorg van deze gebeurtenissen en dat is hen niet in de koude kleren gaan zitten.


De ambtenaren van de sociale dienst hebben het nog zwaarder te verduren, omdat ze bijna dagelijks bloot staan aan dreigementen en intimidaties. In twee gevallen was de agressie tegen het personeel zo hevig dat er aangifte bij de politie is gedaan.


“Bij het laatste incident eiste de echtgenoot van een cli‘nte dat onze medewerker zijn bril afzette, zodat hij zijn hoofd eens kon verbouwen,” zegt wethouder Gerard Snakenborg.


Ziekteverzuim


De agressie aan het loket van de sociale dienst is mede oorzaak van het hoge ziekteverzuim op deze afdeling. De werkdruk is daar ook nog eens hoog omdat vacatures met het oog op de mogelijke vorming van een intergemeentelijke sociale dienst voorlopig niet structureel worden ingevuld. De verwachte kosten voor (ziekte)vervanging belopen dit jaar bijna vier euroton.

www.dvhn.nl

Geef een reactie