21 juli 2024

Gratis compost halen in Usquert

0
Tijdens de landelijke Compostdag op zaterdag 25 maart willen wij, samen met de andere gemeenten in Afvalbeheer Noord-Groningen, onze inwoners bedanken voor het gescheiden houden van gft-afval: een bedankje in de vorm van keurcompost. U bent tussen 09.00 en 12.00 uur welkom om gratis keurcompost in zakken van 40 liter af te halen bij Afvalbeheer Noord-Groningen (Westerhornseweg 22 in Usquert).
Voor deze zakken geldt een maximum van 10 stuks per klant. Wilt u ook voor een ander compost meenemen? Helaas is dit niet mogelijk en zal diegene zelf mee moeten komen. Wees er op tijd bij, want op = op!
Milieustraat zaterdag gesloten
De Milieustraat in Usquert is zaterdag gesloten, dus het is niet mogelijk afval te brengen. Dit kan elke werkdag van 08.00 tot 16.00 uur en iedere eerste zaterdag van de maand van 08.00 tot 12.00 uur. Kijk op de website www.afvalbeheernoordgroningen.nl voor meer informatie.
GFT-afval
Jaarlijks zamelen we in Nederland ruim 1,3 miljoen ton groente-, fruit- en tuinafval (gft) in. Dat zijn 50.000 volle vrachtwagencombinaties. Via gemeenten en milieustraten tellen we daar nog eens 2 miljoen ton groenafval bij op. Deze grote hoeveelheid afval levert bijna 600.000 ton gft-compost en zo’n 700.000 ton groencompost op. Dit wordt gebruikt voor de land- en tuinbouw, maar ook door particulieren in sier- en moestuinen. Daarnaast is het één van de grondstoffen bij het maken van tuinaarde en potgrond.
Milieuvoordelen
De gescheiden inzameling van gft-afval en grof groenafval levert meer milieuvoordelen op dan de meeste mensen beseffen. Door het afval om te zetten in compost, komt er minder kooldioxide (CO2) in de lucht en dit is gunstig voor het broeikaseffect. Net zo belangrijk is het positieve effect van compost voor de bodem. Bovendien leidt het apart inzamelen van gft- en groenafval tot de meest duurzame manier van verwerking.

Gemeente Loppersum,

Geef een reactie