13 april 2024

Gratis identiteitskaart voor 14 jarigen

0

Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen van 14 jaar en ouder kunnen bewijzen wie hij of zij is: je moet je kunnen ÔidentificerenÕ. Het identificeren kan met een officieel bewijs zoals een paspoort, een Nederlandse identiteitskaart of een rijbewijs. Veel jongeren kiezen in plaats van een paspoort voor een Nederlandse identiteitskaart. De kaart is kleiner dan een paspoort en past samen net als een bankpasje gewoon in je portemonnee.

Gratis identiteitskaart
Maar de aanschaf van een Nederlandse identiteitskaart kost geld. Om een bijdrage te leveren in de bestrijding van deze kosten, heeft het kabinet besloten om jongeren die 14 jaar worden eenmalig in de gelegenheid te stellen een gratis kaart aan te vragen.Wanneer aanvragen
De regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2006. Vanaf dat tijdstip kan je gedurende acht weken v——rdat je 14 jaar wordt of zolang je nog 14 jaar bent de kaart bij de gemeente aanvragen. De kaart kan na vijf werkdagen worden opgehaald.
Ongeveer twee maanden voordat je 14 jaar wordt, krijg je van de gemeente waar je staat ingeschreven, hierover een brief.


Voorwaarden gratis
Er zijn drie voorwaarden voor het aanvragen van een gratis kaart:
1. Je moet in de gemeente van aanvraag zijn ingeschreven als inwoner;
2. Je moet op of na 1 januari 1992 geboren zijn;
3. Je mag niet eerder een gratis Nederlandse identiteitskaart op grond van deze regeling hebben ontvangen.
Verder zijn de normale regels voor het aanvragen van identiteitskaarten van toepassing.


Wat moet je meenemen?  • als je al in het bezit bent van een identiteitskaart en/of paspoort (verlopen of nog geldig), dan dien je deze bij de aanvraag te overleggen. Verlopen documenten worden ingenomen; paspoorten die nog geldig zijn bij de aanvraag kun je weer meekrijgen;
  • een recente pasfoto van goede kwaliteit, recht van voren gefotografeerd.

Het bezoekadres van Burgerzaken is Stationslaan 1 te Loppersum.


Openingstijden Burgerzaken
Elke werkdag van 8.30 tot 12.00 uur.
Tevens op de donderdagmiddag van 13.30 tot 18.00 uur (alleen voor het aanvragen en afhalen van reisdocumenten, het vernieuwen van een rijbewijs, aanvragen van uittreksels en aangifte van verhuizingen).


Let op: vraag je kaart op tijd aan. Eventuele spoedaanvragen kosten Û 40,40 extra en dat moet bij de aanvraag worden betaald.

Persoonlijk bericht
Ongeveer twee maanden voordat je 14 jaar wordt, krijg je van de gemeente waar je staat ingeschreven, hierover een brief

Gemeente Loppersum

Geef een reactie