25 juli 2024

Gratis reizen met bus en trein voor inwoners met een laag inkomen in Eemsdelta

Gratis reizen met bus en trein voor inwoners met een laag inkomen in Eemsdelta

De gemeente Eemsdelta biedt inwoners met een laag inkomen vanaf 1 maart tot en met 31 december 2024 gratis openbaar vervoer aan. Zij kunnen met de ‘Meedoen Pas’ in het weekend de hele dag gratis reizen met de treinen van Arriva en de bussen van Qbuzz. Van maandag tot en met vrijdag kan dat tijdens de daluren. Voor de treinen van Arriva geldt gratis vervoer in Groningen en Friesland. Voor de bussen van Qbuzz in de provincies Groningen en Drenthe. Het aanvragen van de Meedoen Pas is vanaf 1 maart mogelijk via de website kansshop.eemsdelta.nl.

Meedoen is belangrijk

Wethouder Hans Ronde: “Iedere inwoner van Eemsdelta moet de kans krijgen om goed mee te kunnen doen in de samenleving. Je moet je daarom ook goed kunnen verplaatsen. Voor inwoners met een laag inkomen is het vaak te duur om er met het openbaar vervoer (OV) op uit te gaan. Bijvoorbeeld om mee te doen aan activiteiten of familie te bezoeken. Door de Meedoen Pas maken we dat voor hen mogelijk”.

Aanvragen Meedoen Pas

De Meedoen Pas is een persoonlijke OV-chipkaart. Inwoners van 18 jaar of ouder én met een inkomen tot 120% van het geldende bijstandsniveau kunnen de pas aanvragen. Dit kan vanaf 1 maart via de website kansshop.eemsdelta.nl. Ook kinderen van 12 tot en met 17 jaar komen in aanmerking voor de pas. De pas wordt binnen drie weken gratis thuisgestuurd. Per volwassene kunnen maximaal 3 kinderen van 4 tot en met 11 jaar gratis meereizen. Kinderen tot en met 3 jaar reizen altijd gratis mee.

Gratis reizen tijdens daluren en in het weekend

Inwoners kunnen van maandag tot en met vrijdag vóór 06.30 uur en na 09.00 uur gratis reizen in de treinen van Arriva. Voor de bussen van Qbuzz is dat van maandag tot en met vrijdag vóór 07.00 uur en na 09.00 uur. In het weekend kan de hele dag gratis gereisd worden. Meer informatie over reizen in daluren met de Meedoen Pas is te vinden op arriva.nl.

Vragen?

Inwoners die vragen hebben over het aanvragen van de Meedoen Pas kunnen contact opnemen met het                 Sociaal Plein Eemsdelta. Het Sociaal Plein is per mail bereikbaar via sociaalplein@eemsdelta.nl. Bellen kan via (0596) 63 90 10. Het Sociaal Plein is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 08.30 en 12.00 uur. Meer informatie over de Meedoen Pas en de voorwaarden is ook te vinden op eemsdelta.nl/gratis-ov.

Hulp nodig bij het reizen?

Inwoners die hulp nodig hebben bij het reizen met openbaar vervoer kunnen contact opnemen met de OV-ambassadeurs van de gemeente. Een proefrit is ook mogelijk. Kijk voor meer informatie op eemsdelta.nl/ov-ambassadeurs of bel naar 14 0596.