22 april 2024

Gratis stek campers valt slecht

0

Delfzijl – Campingeigenaren in en bij Delfzijl zijn kwaad op de gemeente, omdat die overnachtingplaatsen voor kampeerwagens wil inrichten. Toeristen kunnen hier gratis met hun campers overnachten. De campingbazen vrezen verlies van gasten

Ron Hofstede van camping Ekenstein in Appingedam noemt de aanleg van de overnachtingsplekken pure concurrentievervalsing. “Wij hebben het al erg moeilijk omdat het toerisme in dit gebied niet storm loopt. Nou lokt Delfzijl ook nog eens toeristen weg van onze campings, door gratis plaatsen aan te bieden. Dat gaat echt te ver”, aldus Hofstede.

De campingbaas vindt de aanleg van de kampeerplekken ook ‘geldsmijterij’ met gemeenschapsgeld. “De burger betaalt uiteindelijk voor deze plekken die absoluut niet nodig zijn.”

Ook Willy Schortinghuis van camping Proostmeer is ontstemd. “Het voornemen van de gemeente is van de zotte. De kampeerwagenhouders gaan natuurlijk liever naar zo’n gratis plek, dan naar een camping waar ze moeten betalen. Waarom zijn de plekken gratis? Iemand die zich een camper kan veroorloven, kan toch ook betalen voor een overnachting.”

De campingeigenaren hebben hun beklag gedaan bij de Recreatie Ondernemers Nederland (Recron). Regiomanager Dick Dijkstra: “Dit kan de gemeente Delfzijl niet maken. De campings verliezen inkomsten door de gratis plekken. Het argument dat extra toeristen geld genereren in de toeristensector en voor de middenstand is kolder. Er zijn voldoende campings met goede faciliteiten waar toeristen heen kunnen. Wie houdt er bovendien toezicht op deze gratis overnachtingsplekken?” De Recron heeft zijn beklag gedaan in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente hoopt met de vier voorzieningen extra inkomsten te genereren voor de toeristenbranche, middenstand, attracties en evenementen. De camperplaatsen die elk plaats bieden aan vijf campers voor maximaal drie etmalen, komen in Termunterzijl, Wagenborgen, Bierum en Delfzijl.

www.dvhn.nl

Geef een reactie