25 april 2024

Groep krakers Wirdum vindt thuis in Tjuchem

0

tjuchem/steendam – De krakers van steenfabriek Rusthoven in Wirdum hebben een nieuwe plek gevonden. Sinds drie weken wonen ze in Tjuchem, tegen Steendam aan. Daar hebben ze een huis en bijbehorende schuur gekraakt. Op het stuk land hebben ze hun woonwagens geparkeerd.

Donderdagavond verstoorden twee mannen de rust die de krakers net dachten te hebben gevonden. Ze kwamen aan de achterdeur en sommeerden de krakers de woning te verlaten. Toen zij bemerkten dat er kinderen in huis waren, gingen ze weg, maar ze dreigden de volgende ochtend met versterking terug te komen. Ze zeiden deze opdracht te hebben gekregen van de huiseigenaar, die hen daarvoor 3.000 euro zou betalen.


De krakers voelden zich niet meer geheel op hun gemak en maakten melding van de bedreiging bij de politie. De volgende ochtend gebeurde er niets, tot opluchting van de bewoners.


Boswachter


De eigenaar van het huis is John Vorstenbosch uit Brabant. Hij kocht het huis anderhalf jaar geleden. Hij ontkent dat hij opdracht heeft gegeven de krakers uit het huis te zetten. Hij zegt via de boswachter op de hoogte te zijn van de kraak, terwijl de krakers beweren hem een brief te hebben gestuurd. Vorstenbosch zegt dat het huis tot vier maanden geleden bewoond was. “Het mag helemaal niet gekraakt worden.” Hij gaat zeker actie ondernemen tegen de krakers.


De groep van tien levenskunstenaars was juist van plan om lange tijd in het huis te blijven. Ze vinden de locatie uitermate geschikt om te wonen en te werken. De schuur biedt volop mogelijkheden om te exposeren en dient tevens als atelier.


De krakers hadden via via gehoord dat het pand aan de Hoofdweg in Tjuchem leegstond.


De omliggende grond is van Koop en er zijn plannen om daar, aan het Schildmeer, een naturistencamping te realiseren. Dat juichen de krakers toe. “Op een camping staan wij perfect met onze woonwagens.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie