25 mei 2024

Groninger Kerken scoort met Focke

0

westeremden – De Stichting Oude Groninger Kerken lijkt een gouden greep te hebben gedaan met het opzetten van het zogenoemde Focke-project. Er doen veel meer scholen mee aan dit stuk streekgeschiedenisonderwijs over Groningen dan was verwacht en ook in algemene zin is de belangstelling veel groter.

“Het lijkt behoorlijk uit de land te lopen”, zegt Hotze Mellema van de Stichting Oude Groninger Kerken lachend.

Het zal duidelijk zijn: bij de ‘Oude Groninger Kerken’ is men erg met deze ontwikkeling ingenomen. “Voor de Fockedag die we op 5 juni in Westeremden houden, is zelfs belangstelling uit Friesland”, weet Mellema te melden.

Bij de stichting heeft men geen vermoeden waar de sterk gestegen interesse aan toe te schrijven is. “Blijkbaar is het evenement vorig jaar erg in de smaak gevallen”, zegt Mellema. “In aansluiting daarop constateren wij nu dat de belangstelling nog veel groter lijkt te worden dan vorig jaar.”

Ook het aantal scholen dat aan het Focke-lesproject meedoet, is opvallend gestegen. In totaal 75 scholen doen er aan mee en nog eens 90 hebben het lesmateriaal aangevraagd. Bovendien hebben ook andere instanties op het Focke-historieproject ingehaakt, zoals vrijwel alle openbare bibliotheken en een aantal musea in de provincie Groningen.

Dat zal tevens een bijdrage hebben geleverd aan de bekendheid die het Focke-project onder de jeugd heeft gekregen.

Op de Fockedag (het hoogtepunt en de afsluiting van het project, op 5 juni) wordt een grote toeloop van belangstellenden – ouderen zowel als jeugd – verwacht. De omgeving van de kerk in Westeremden wordt die dag in middeleeuwse sferen gebracht met (onder meer) een nederzetting uit die tijd, een veldslag, monniken die ronddolen en een middeleeuwse herder die zijn schaapskudde langs allerlei hindernissen leidt.

www.dvhn.nl

Geef een reactie