21 juli 2024

Groninger landschap en molens vormen decor fietsdag

0

Tienduizenden fanatieke fietsers stappen komende zaterdag weer op hun stalen ros tijdens de 31ste landelijke fietsdag. In Noord-Groningen is door de VVV-kantoren Bedum en Middelstum een fietsroute van 37 kilometer uitgezet over het Groninger platteland. Deze ‘nostalgische route’ voert langs de plaatsen Middelstum, Stedum, St.Annen, Bedum en Onderdendam.

De fietsdag heeft dit jaar als thema ‘kijken naar het decor van Nederland’. De route voert de fietsers dan ook langs een typisch Gronings landschapsdecor. De deelnemers pedaleren door historische wierdendorpen, langs waterwegen en langs talrijke monumentale boerderijen.


In Onderdendam kunnen de fietsrecreanten terecht bij een nostalgisch winkeltje. Er is hier niets te koop, maar bezoekers kunnen wel genieten van een volledig antieke winkelinrichting. In Bedum kunnen deelnemers de schaapscheerdersdag bezoeken bij kinderboerderij Maatjeshonk. Naast het scheren van schapen zijn er een markt en live-muziek.


Opstappen voor de route kan zaterdag van 10 tot 17 uur zowel in Middelstum als in Bedum. In de VVV-kantoren in beide plaatsen kan een routebeschrijving worden gehaald. Deelnemers die v——r 17 uur een afgestempelde routekaart inleveren, krijgen een aandenken in de vorm van een medaille.


Meel te koop


Net als in vorige jaren wordt de landelijke fietsdag gecombineerd met de Nationale Molen- en Gemalendag. Op meer dan twintig plaatsen in Noord-Groningen draaien de molens en zijn ze open voor het publiek.


In de molen Adam in Delfzijl is een expositie van Ploegschilder Johan Dijkstra te bezichtigen. Bij de Eemshaven draait en maalt zaterdag De Goliath. ’s Middags komt vanuit Uithuizen een stoet met paarden, ruiters en koetsen naar de molen. Activiteiten zijn er ook bij molen Windlust in Zandeweer. Hier wordt meel verkocht en is een expositie van quilts.


In Zuurdijk wordt de Nationale Molendag gecombineerd met de Zuurdiekster dagen. Rond molen De Zwaluw is braderie en kermis en er zijn oude machines te zien.


 

www.dvhn.nl

Geef een reactie