21 april 2024

Grootscheepse staking in het openbaar vervoer

0

UTRECHT – Het treinverkeer in Nederland ligt donderdagochtend tot dusver helemaal plat door de vakbondsacties tegen het kabinetsbeleid. Rond half zeven was er nog geen trein vertrokken, terwijl de eerste treinen normaal gesproken rond vijf uur gaan rijden

Dat meldde een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. Mocht er toch voldoende werkwillig personeel beschikbaar zijn, dan proberen de Nederlandse Spoorwegen tussen de grote steden met pendeltreinen te gaan rijden.


De NS stelt echter dat het erg lastig is treinen te laten rijden als op meerdere plaatsen het werk wordt neergelegd. ,,Als er in maar twee steden gestaakt wordt, is het treinverkeer al helemaal ontregeld.” De NS overweegt zelfs om helemaal geen treinen in te zetten, ook al zijn er werkwilligen. ,,We kunnen reizigers niet garanderen dat ze aankomen.”


Vakbonden


Bestuurder A. van den Berg van FNV Bondgenoten zei dat in Limburg, Brabant, Groningen, Friesland en Drenthe vrijwel alle personeelsleden van de NS aan de staking meedoen. In Amsterdam en Rotterdam gaat het om bijna iedereen en in Den Haag en Utrecht staakt voor zover bekend de helft, terwijl de andere helft werkwillend is, aldus Van den Berg.


Op veel NS-stations heeft het personeel het werk neergelegd, zei de bestuurder. De onderhoudsdochter van de spoorwegen, Nedtrain, werkt donderdag ook niet.

www.dvhn.nl

Geef een reactie