25 april 2024

Grote deelname vuurwerkproject

0

Op maandag 6 december opent de burgemeester van de gemeente Delfzijl, mevrouw drs. M. Appel-de Waart, het Anti-Vandalisme Vuurwerkproject in het Cultureel Centrum De Molenberg te Delfzijl. De openingsceremonie start om 14.30 uur. Het preventieproject wordt gehouden in de Molenberg en duurt tot en met 10 december

Ongeveer 1750 leerlingen uit de groepen 7 en 8 uit het basisonderwijs en het eerste jaar van het voortgezet onderwijs in de Eemsmondregio krijgen voorlichting over veilig omgaan met vuurwerk. Het preventieproject is een initiatief van instellingen en organisaties die te maken hebben met de gevolgen van onveilig
gebruik van vuurwerk. Doel van het project is leerlingen te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn van vandalisme (groepsgedrag) en verkeerd omgaan met vuurwerk.

Het voorlichtingsproject bestaat dit jaar uit een bijzondere vuurwerkvideoclip van het IVAK en
een nieuwe vorm van (interactieve multimedia) presentatie van brandweer, politie, Delfzicht Ziekenhuis en Bureau Slachtofferhulp. In de dagelijkse theatervoorstellingen wordt via filmopnamen (vuurwerkclip) en interactief contact met de jongeren in de zaal het verschijnsel van risicogedrag op indringende wijze neergezet.
Dit jaar staat vooral de verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie van ouders centraal. Deze vorm van voorlichting dient tot doel dat jongeren (en indirect ook de ouders) gaan nadenken over hun eigen risicogedrag.

Deelnemers aan dit project zijn de gemeente Delfzijl (cošrdinatie), brandweerDelfzijl, brandweer Appingedam, Ten Boer en Loppersum, GGD Groningen, IVAK, Delfzicht Ziekenhuis, Politie en Bureau Slachtofferhulp. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Arriva (busvervoer), Stichting Welzijn Delfzijl, Vuurwerkbedrijf Wagenvoort en de stadswachten uit Delfzijl, Appingedam en Eemsmond. De deelnemende gemeenten zijn Delfzijl, Appingedam, Ten Boer, Loppersum en Eemsmond. Het project is door de brede inzet en aanpak van deze instellingen en organisaties een uniek samenwerkingsproject. Het project wordt dit jaar voor de veertiende keer georganiseerd.

Uit de evaluatie van begin 2004 is gebleken dat het project de doelgroep goed bereikt. Deelnemende scholen nemen de boodschap in hun lesmateriaal op en hebben deze inmiddels aangevuld en versterkt. Het enthousiasme blijkt ook uit de reacties van jongeren en leerkrachten in voorgaande jaren.
De jongeren geven aan dat zij veel belang hechten aan veilig en verstandig gedrag. Voor de organisatie blijven deze positieve reacties vooral een extra stimulans om het preventieproject de komende jaren voort te zetten.

www.delfzijl.nl

Geef een reactie