16 juli 2024
Met Grunn MoveS willen we Groningers inspireren om in beweging te komen tegen MS en iedereen de kans geven om dit te doen. We doen dat door deel te nemen aan de evenementen Klimmen tegen MS en/of ArenA MoveS. Grunn MoveS brengt mensen samen, geeft bekendheid aan de ziekte Multiple Sclerose en ondersteunt fondswerving voor deelname aan de Moves evenementen.
Onze overtuiging: in de toekomst zal er een MS-vrije wereld zijn. Maar tot die tijd willen we mensen met MS in beweging houden om hun mogelijkheden te verkennen met positieve motivatie. Wij geloven net als MoveS sterk dat het niet de grootte is wat belangrijk is maar de beweging zelf. Samen kunnen we ons inzetten om het verschil te maken, oftewel mit mekoar tegen MS.
Wat vooraf ging
Ergens in oktober 2014 borrelde de behoefte op, door MS in je familie en je kan (bijna) nietsdoen. Wat is MS, waar en waarom ontstaat het, waarom is er nog geen medicijn? Steeds meer vragen en steeds geen antwoorden… dan hoor je van Klimmen tegen MS en zo is het begonnen.
Inmiddels zijn we 2 deelnames verder. Tijdens de eerste deelname aan Klimmen tegen MS is er door 2 Groninger deelnemers € 6500.- ingezameld. Het daaropvolgend jaar is met een team van 8 fietsers, 2 hardlopers en 4 vrijwilligers bij de 6e editie van dit bijzondere evenement meer dan 24.000.- opgehaald.
Grunn MoveS 2017
In overleg met de organisatie van MoveS is er voor volgend jaar voor een nieuwe opzet gekozen. We zetten in op een groter bereik in Groningen, we inspireren en motiveren mensen om in beweging te komen tegen MS door deel te nemen aan een uitdaging, hier in Nederland of in Frankrijk.
Klimmen tegen MS
Een aantal vrienden met dezelfde passie evalueren een voorbije fietsvakantie waarbij de Alpe d’Huez de Telegraph en de Gallibier zijn beklommen. Een vanzelfsprekende vraag komt op…wat gaan we volgend jaar doen? De keuze lijkt snel gemaakt; Mont Ventoux, de reus van de Provence, de kale berg.
Een onschuldige opmerking volgt “je kan hem van drie kanten beklimmen” gevolgd door “er is zelfs een officieel register van mensen die hem van drie kanten in een dag omhoog fietsen”. Wederom een vraag die iedereen in de kamer begrijpt “zullen we het doen?”, de zwaarste van de vrienden reageert direct; “ja, maar dan wel voor een goed doel”.
En over dat goede doel hoeven ze niet lang na te denken. Multiple Sclerose (MS) beheerst het leven van drie van de fietsvrienden. De één al sinds zijn jeugd, zijn moeder heeft MS sinds dat hij zich kan herinneren. Heel langzaam ziet hij deze chronische ziekte zijn moeder meer en meer in de greep krijgen. Bij de ander is het nog niet zo heel lang geleden dat bij zijn vrouw de diagnose MS gesteld. Een vrouw die bewezen heeft dat MS niet het einde van de wereld hoeft te betekenen. Op 11 juni 2010 heeft ze op de fiets de Alpe d’Huez bedwongen, ‘it makes you humble’ zeggen de Engelsen.Het sportieve doel werd op deze avond (met net iets te veel wijn) gekoppeld aan een goed doel; Klimmen tegen MS is geboren!
Missie
Op 5 juni 2017 zal alweer de zevende editie van Klimmen tegen MS plaatsvinden op de flanken van de Mont Ventoux. Het sportieve doel van het evenement is het 1, 2 of 3 keer beklimmen van de Reus van de Provence. Waar bij de eerste twee edities de beklimming per fiets centraal stond is Klimmen tegen MS er nu ook voor (hard)lopers. De organisatie staat ook open voor andere creatieve manieren om de berg te beklimmen. Iedereen die op sportieve wijze wil bijdragen aan de strijd tegen MS is van harte welkom.
ArenA MoveS
Is trappen klimmen in het gebouw met de meeste trappen van Nederland. De Amsterdam ArenA is beroemd en berucht om haar trappen. Misschien wel het gebouw met de meeste trappen in Nederland. En traplopen is misschien wel de zwaarste fysieke inspanning die we kennen. Vergelijkbaar met de dagelijkse strijd die 17.000 MS-patiënten iedere dag moeten aangaan om mee te kunnen doen in onze samenleving. Daag jezelf maximaal uit en beklim in 2017 de trappen van de Amsterdam Arena. Voor iedereen is er een geschikt parcours. Van 700 treden, 2.500 treden tot de ultimate challenge met 5.000 treden. Kun jij het aan? Zoveel mogelijk trappenlopen in de strijd tegen MS?
Deelname
Er is veel geld nodig voor onderzoeken en aandacht voor deze rotziekte. De drijfveer om door te gaan en niet op te geven, niet alleen tijdens de voorbereiding maar ook zeker tijdens de ultieme uitdaging. Er zijn veel redenen om te twijfelen aan de deelname maar die kunnen we voor je wegnemen. Kies wat bij jou past, ga ook de uitdaging aan en laat Groningen op een positieve manier bewegen tegen de rotziekte met de naam Multiple Sclerose kortgezegd MS.
Vragen
Er zijn vast nog veel vragen en we kunnen niet alles in een keer uitleggen in dit bericht. Daarom: bent u geïnteresseerd als deelnemer, in een van bovengenoemde evenementen? Of wilt u meer weten als sponsor, deelnemer of algemeen geïnteresseerde?  Mail naar grunn@moves.ms of bel met Ard Hofman op 0651836873

, Grunn MoveS

Geef een reactie