18 mei 2024

Hamminga Uithuizen door brand verwoest

0


Een zeer grote brand heeft donderdagavond Bouw- en Tuinmarkt Hamminga aan de Talmaweg in Uithuizen geheel verwoest. De rookontwikkeling van de brand was vanuit de wijde omtrek waarneembaar. Bij de brand raakte niemand gewond.

Omstreeks 18:45 heeft de meldkamer de brandweer gealarmeerd, waarbij al gauw werd opgeschaald. In totaal zijn er acht brandweerkorpsen uitgerukt (Usquert, Baflo, Loppersum, Middelstum, Delfzijl, Groningen, Wagenborgen en Ten Boer). Hierbij is onder andere gebruik gemaakt van vier tankautospuiten, waarbij zo’n 40 brandweerlieden de brand onder controle probeerden te krijgen. Toen de brandweer aankwam stond de Bouw- en Tuinmarkt volledig in de brand. Het grote pand van circa 3000 vierkante meter, ging verloren. De brandweer voorkwam dat de brand oversloeg naar nabijgelegen bedrijfspanden, waaronder het pand van Gemeentewerken. Ook twee op het terrein gelegen bewaarplaatsen met circa 7.000 kilo vuurwerk werden uit voorzorg nat gehouden.
Omstreeks 21:15 was de brand onder controle en is het sein ‘brand meester’ gegeven. De brand ging gepaard met grote rookontwikkeling die vanuit de wijde omtrek te zien was. In verband met deze rookontwikkeling is het advies gegeven om ramen en deuren te sluiten en om zoveel mogelijk uit de rook te blijven. Rook inademen is namelijk nooit gezond.Bij de brand is ook asbest vrijgekomen. Meetploegen hebben onderzocht waar asbesthoudende betondelen zijn neergekomen. Deze delen zijn alleen aangetroffen in de achtertuin van de nabijgelegen woningen, aan de Talmaweg en Borgweg. De betrokken bewoners zijn hierover geïnformeerd en de asbesthoudende delen worden door een specialistisch bedrijf zorgvuldig opgeruimd. Het treinverkeer over de naastgelegen spoorlijn Sauwerd– Roodeschool is door de brand stilgelegd. Het spoor wordt zo spoedig mogelijk weer vrijgegeven. Er hebben zich tijdens de brand geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Over de oorzaak van de brand is op dit moment nog niets bekend.

Video schokkend, niet vanaf statief opgenomen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto’s,video: Stedum.com | Tekst: Brandweer Groningen

Geef een reactie