25 juni 2024

Hang de Mariaklok weer op!

0

Op zaterdagmorgen 10 september zal de kleine klok van de Bartholomeuskerk feestelijk worden ingehaald in Stedum. Deze klok dateert al uit 1300 en is naar verluidt de oudste klok van de provincie. Na maanden van afwezigheid vanwege restauratie is de klok weer terug, maar luiden zal hij voorlopig niet. Daarvoor moet hij worden opgehangen, en dat kost geld.

De overheid heeft alle geld voor restauraties ingetrokken, en ophangen zit er voorlopig dan ook niet in. Inclusief restauratie is een bedrag van 15.000 euro nodig. De Hervormde gemeente heeft Dorpsbelangen gevraagd om mee te denken en te helpen dit bedrag in te zamelen.
Dat is mogelijk door subsidies te vragen bij fondsen en door acties voor en evenementen in de kerk te organiseren. Omdat het dorp heeft aangegeven in de toekomstvisie dat dit een zaak van het dorp is, doen we daar graag aan mee. Deze stap past in de oprichting van een stichting Ò Vrienden van de BartholomeuskerkÓ die tot doel heeft de kerk voor het dorp te behouden. Dat gaat de stichting doen door activiteiten te organiseren en donateurs te werven. We hopen in het najaar zover te zijn met statuten en een bestuur. In het kader van deze stichting wordt er een kaartenactie gehouden van schilders die Stedum en de kerk hebben geschilderd. Dit zijn Henk Helmantel uit Westeremden, Rein Pol (Stedum), de van dorpsgezichten bekende schilder Mastenbroek en enkele kleurrijke werken van Mirjam Geerts (Stedum) en Albert Hazenberg (Loppersum). Zij zijn ook deelnemer van Kunstspoor en Kunstmonument. Jan Pit van Pittfotografie uit Stedum verzorgt de opnames van hun werk.


 


Onder begeleiding van passend lawaai zal de klok om 10.00 uur een ronde door Stedum maken. Bij de brandweerkazerne wordt u een glaasje kloksmeer aangeboden. Om 10.30 staan we klaar om met u een toost uit te brengen. Aansluitend zal er door Jehova Nissi worden gemusiceerd.


 


Er is dan ook de gelegenheid om een aandeel in de klok te kopen. Wat houdt dat in? Voor 25 euro kunt u een geregistreerd certificaat kopen op naam, dat recht geeft om de lege plek waar de klok moet komen te hangen te bekijken. Voor 50 euro koopt u een certificaat waarmee u de klok ook mag bekijken als deze weer opgehangen is. U mag natuurlijk ook meer certificaten kopen. We hopen natuurlijk dat we het geld snel bij elkaar hebben. Het allermooist is natuurlijk het moment dat de kleine klok weer kan gaan luiden. Dat moet u als certificaathouder dan een bijzonder gevoel geven. Mocht u zaterdagmorgen 10 september verhinderd zijn, we komen ook bij u langs om te vragen of u een certificaat wilt kopen. Als veel (oud-) Stedumers dat doen zijn we natuurlijk al goed geholpen. In de toekomst zijn er nog meer acties te verwachten, waarover we u binnenkort informeren.


 


 


Lies Oldenhof, Jacqueline Mulder, Luuk Tuinstra (namens Dorpsbelangen)


George Sevenhuijsen en Jan Rijskamp (namens Hervormde gemeente)

www.stedum.com

Geef een reactie