22 juni 2024

Hard tegen hard op Schildmeer

0

Steendam – Schijnbaar eensgezind varen de 16 kwadraats zeilboten met hun witte kuiven over het Schildmeer tijdens de openingswedstrijd van de Schildweek. Boegen dezelfde kant op, allemaal gebruik makend van dezelfde wind. Maar schijn bedriegt, want in de buurt van de eerste boei steekt een schipper ŽŽn van zijn concurrenten de loef af. Hij verlaat de rij en komt even later strategisch aan van bakboord (links).

De achtervolger moet hem voor laten gaan en gooit de zeilen daarom los. Met minstens een halve minuut vertraging tot gevolg.


Zo is het echte zeilleven. Waar het vanaf de kant zacht en lieflijk lijkt, gaat het er op het water hard aan toe. Behalve zelf goed voor de wind gaan, is het minstens zo belangrijk op cruciale momenten tegenstanders wind uit de zeilen te nemen. Met alle gevloek en getier van dien. Na de 16-kwadraats komen ook de TOPPEN, de schakels, de flitsen en de splashen (jeugd) en de optimistjes (kinderen). Iedereen wil winnen. Niet alleen vandaag, maar ook de rest van de week.


Het bloed van de jonge Žn oudere zeilers stroomt daarom net zo snel als het water, dat met windkracht drie nog net geen schuimkoppen laat zien. De banenkaart wordt grondig bestudeerd, de wind nauwlettend in de gaten gehouden. Gebogen rug, blik strak op het water. Want dat je van boei ŽŽn naar boei twee en weer naar de volgende moet staat vast, maar de weg van de ene naar de andere boei niet.


Bij de finish gaat het twee uur later pas echt hard tegen hard. Net voor de lijn laat de ene schipper de andere overstag gaan, en weg is de wind. Het is zwoegen en zweten, maar dan is er uiteindelijk toch een winnaar. RenŽ Schildkamp uit Sneek. En zoals de zeilcultuur voorschrijft, blijven de ongenoegens achter op het water. De klachten die klagers hadden, zijn doorgespeeld aan de protestcommissie. Die moet zich er maar over buigen. Op de wal is er alleen tijd voor eten, bier en.. beachvolleybal.


Programma


Na de openingswedstrijden en het beachvolleybal zaterdag was er zondagmiddag een kindermiddag met twee clowns. De clowns hadden de grootste moeite uit te leggen dat ze Žcht de sleutel van de aanhanger waren vergeten. Zondagavond ging er een zeilwedstrijd niet door in verband met het slechte weer, maar verder verliep het eerste weekend vlekkeloos. VMaandagavond om 21.30 uur start de nachtwedstrijd, dinsdagavond is er na de zeilwedstrijden een classic muzieknacht in Boei 12. Woensdag komt er om 21.30 uur een drive-in show met karaoke en om 23.15 uur is er vuurwerk. Donderdagmiddag om 15.00 uur wordt de week afgesloten met de offici‘le prijsuitreiking.

www.dvhn.nl

Geef een reactie