22 juni 2024

Havenkade Usquert staat op instorten

0

Usquert – De kademuur in het haventje van Usquert aan de Havenweg is ernstig aan het verzakken. De weg die aan de kade ligt, vertoont als gevolg hiervan steeds meer scheuren. De gemeente Eemsmond gaat de kade en de daaraan gelegen houten steiger afsluiten, omdat passanten en recreanten gevaar kunnen lopen.

Dat zegt wethouder Harry Bolwijn van Eemsmond. Het is nog niet bekend wanneer de kade precies wordt afgesloten. De gemetselde kademuur helt steeds meer over het water. Op verschillende plekken steken de stalen banden, die de stenen bij elkaar houden, uit de muur. “Het is duidelijk dat de gehele muur vervangen moet worden. Er is een gevaarlijke situatie ontstaan voor passanten. De steiger wordt ook afgesloten, omdat deze ook veel mankementen vertoont”, aldus Bolwijn.


Door het voorover hellen van de muur, ontstaat ruimte tussen de ‘vaste wal’ en de kademuur. Bij regen spoelt veel zand weg in het haventje. Als gevolg hiervan verzakken tegels langs het water en vertoont de weg steeds meer scheuren. “Veel vrachtwagens die naar de vuilstortplaats gaan, rijden over deze Havenweg. Daardoor ontstaat veel druk op de weg”, aldus Bolwijn. Er moet nog onderzocht worden in welke staat de grond onder de weg is.


De gemeente gaat de kade afsluiten, totdat er geld is voor reparatie van de kademuur. De operatie kost zo’n 350.000 euro. De gemeente Eemsmond kampt echter met een fors begrotingstekort, onder meer door de financi‘le problemen bij het werkvoorzieningschap Ability. “Er is nu geen geld voor reparatie”, aldus Bolwijn. De kans is dus groot dat de kade voor maanden afgesloten zal zijn. De pleziervaart kan de steiger niet gebruiken en moet uitwijken naar andere ligplaatsen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie