27 mei 2024

Het Duitse Stedum komt bij ons op 10, 11 en 12 september

0

Het is bijna zover. Op vrijdagavond 10 september tegen 18.00 uur verwachten we de Duitse gasten bij cafŽ Õt Oude Raedthuys. Stedum Duitsland ligt in de buurt van Hannover, plm. 350 km hier vandaan. Het is een klein dorp van zoÕn 200 inwoners, tweelingdorp met Bekum en ligt in een glooiend landbouwgebied, wat uitloopt in de Harz.

De rit ernaartoe is prachtig, en het beeld van de kermis die daar tegen de horizon afstak met in de verte de heuvels van de Harz was onvergetelijk. Men viert daar vele feesten, en doet dat weer anders dan bij ons, hebben een aantal Stedumers ervaren. EŽn van die feesten was het SchŸtzenfest in mei 2003, waar zoÕn 70 Stedumers (en leden van Jehova Nissi uit de omgeving) naar toe geweest zijn.


 


Van het komende Stedum-Stedum weekend kunt ook u meegenieten. Gastgezinnen en Open Dag deelnemers hebben een  brief thuis gehad, voor de andere Stedumers volgt hier nadere informatie. Wilt u nog meedoen aan Open Dag of gastgezin zijn, meldt u dan aan bij ŽŽn van de comitŽleden.


 


Hoeveel mensen komen er?


We verwachten 60 tot 70 gasten, en dat is inclusief een dansorkest, Theo Musikanten. Inmiddels is er een Besucherliste ontvangen, en daarop staan al een aantal voorkeursgastgezinnen vermeld. Dat komt vanwege oude contacten, of vanwege het bezoek van mei 2003. Als je er zelf zo gastvrij ontvangen bent, is het erg leuk om deze mensen ook hier een goede tijd te bezorgen. Er gingen ook kinderen mee, waardoor het eventuele ijs snel gebroken was. Maar ook als je nog niemand kent is contact met een heel andere leefsituatie interessant en leuk. EŽn van de redenen waarom u wellicht naar het buitenland op vakantie bent geweest. De belangstelling om gasten te herbergen is goed, een gezamenlijke overnachting in cafŽ of sporthal zoals destijds is gelukkig niet nodig. Of we genoeg gezinnen hebben durven we nog niet met zekerheid te zeggen, er kunnen nog gezinnen afvallen en er kunnen zich nog gasten aanmelden immers. Wilt u zich nog aanmelden? Bel plaatsingscošrdinator Nanne Santing, tel 551689.


 


Wat is er allemaal te doen?


 


          ontvangst en avondprogramma op vrijdagavond, toer door het dorp en verrassingsact (van plm. 19.30 tot 21.30 uur)


          een presentatie voor en door het dorp op zaterdag 11 september van 10.30 tot 16.30 uur. De Open Dag is net zoals in 2001 voor heel Stedum bedoeld. Hij valt samen met Open Monumenten Dag en met de Stemer Dreislach, een combinatie van Õt Kaampke, Galerie de Toonkamer en de Boekwerkplaats. Hierover komt een apart programma uit, waarin de route en de deelnemers staan vermeld


          concert van Jehova Nissi en TheoÕs Musikanten en dansavond met medewerking van Dansschool Gerritsen in de Sporthal, van 20.00 tot uiterlijk 02.00 uur, met spectaculaire openingsact door Jehova Nissi (zie programma elders in deze Stedumer)


          naar keuze kerkdienst of wandeling op zondagmorgen, gevolgd door een brunch om plm. 12.30 uur. Daarna zwaaien we de gasten weer uit.


 


Wat wordt er van u verwacht?


U bent vrij in wat u van dit bezoek van onze naamgenoten mee wilt maken. Gezamenlijk ontvangen en uitzwaaien zou leuk zijn en uiteraard kunnen we de dansavond (ook leuk om naar te kijken) in uw belangstelling aanbevelen. We hopen dat u op de zaterdag uw belangstelling toont voor onze Stedumer bedrijven en de vele particuliere initiatieven. Op zaterdag verblijven de gasten voor een groot deel van de tijd in het dorp, al dan niet op een van de terrassen. Een praatje met de Duitse Stedumers lukt ook in het Nederlands en het is leuk elkaar een beetje te leren kennen. Kortom, weer een druk en gezellig weekend voor de boeg.

Dorpsbelangen Stedum

Geef een reactie