22 april 2024

Het is over en uit met de ‘Damster knik’

0

Appingedam – Het verkeer tussen Appingedam en de Eemshaven heeft vanaf deze maandag weer een hindernis minder te nemen. Maandagmiddag wordt het nieuwe weggedeelte tussen de provinciale weg (spoorlijn) Groningen, Delfzijl en Marssum officieel in gebruik genomen.

Voor dit tracŽ moest onder meer een viaduct in Appingedam worden gebouwd. Met de opening van het nieuwe weggedeelte is een einde gekomen aan de vertragende en gevaarlijke knik in de N33, waardoor (vracht)verkeer de autoweg bij Appingedam moest verlaten, met een haakse bocht de provinciale weg door de bebouwde kom op moest draaien en wederom met een haakse bocht via een spoorwegovergang zijn weg moest vervolgen. Die hindernis maakte de Eemshaven en de haven van Delfzijl niet bepaald aantrekkelijk voor (inter)nationaal beroepsverkeer.

Het opheffen van de ‘Damster knik’ staat niet op zichzelf. Er is in totaal maar liefst 57 miljoen euro uitgetrokken om de 20 kilometer N33 tussen Appingedam en de Eemshaven vrij te maken van gelijkvloerse kruisingen, lokaal autoverkeer, fietsers en landbouwwagens.

De bouw van 21 kunstwerken (tunnels en viaducten) moet van de voormalige ‘schaamstrook’ aan het eind van de N33 een volwaardige autoweg maken, waarop het verkeer ongehinderd zijn weg met een gangetje van 100 kilometer per uur kan vervolgen.

Eerder werd al de nieuwe omleiding om het dorp Holwierde voor verkeer opengesteld en werd de tunnel bij Nooitgedacht (tussen Spijk en de Eemshaven) opgeleverd. Momenteel wordt hard gewerkt aan de bouw van drie tunnels (Hoofdweg-zuid, Spijkster Oude Dijk en Lage Trijnweg). In het najaar wordt nog een nieuw tracŽ aangelegd ten noordwesten van Spijk. De verwachting is dat de autoweg tussen Appingedam en de Eemshaven halverwege 2005 helemaal voltooid zal zijn.

www.dvhn.nl

Geef een reactie