23 juli 2024

‘Het kan dus wel goed gaan in Delfzijl’

0

Delfzijl – Bij haar afscheidsspeech op 15 augustus in De Molenberg, waarschuwde oud-burgemeester Annemarie Jorritsma politiek Delfzijl. “De PvdA vormt een gevaar voor de eenheid binnen de coalitie van Delfzijl”, zei ze. Waarnemer Henk van Hoof zal geen waarschuwing afgeven. De politiek is volgens hem gestabiliseerd. “Het kan dus wel”, zegt de man die volgende week afscheid neemt als burgemeester.

Het ging goed met de politiek in de acht maanden van Van Hoof. Terwijl er toch een paar stevige hindernissen te nemen waren. Zoals het vaststellen van de begroting. Onder druk van enorme bezuinigingen. “Het vaststellen van de begroting in november was een groot succes. Er werd stevig debat gevoerd en de partijen kwamen er onderling uit. Het is fatsoenlijk gegaan”, zegt Van Hoof. Onderlinge nijd en oud zeer in de raad maakte plaats voor constructieve samenwerking.


Annemarie Jorritsma zette Delfzijl stevig op de kaart. DelfSail was een prachtige gelegenheid om het imago van de stad op te vijzelen, na de politieke crisis die Ed Haaksman de kop kostte. Jorritsma oogstte succes als charmante, extroverte puinruimer. De meer introverte Van Hoof kon zich storten op het daadwerkelijk aanpakken van problemen binnen de gemeente. “Ik richtte me meer naar binnen toe. Ging aan de slag met verbetering van de cultuur en de werkwijze van de organisatie. Daarnaast heb ik veel aandacht besteed aan de handhaving van regels. Regels binnen een gemeente zijn er niet voor niets. Mensen moeten zich er aan houden. In het verleden werd te weinig gecontroleerd of dat ook gebeurde.”


‘Niks’


Pijnlijk was de ‘rel’ tussen de burgemeesterskandidaten Maritje Appel en Jon Hermans. Appel beschuldigde haar tegenkandidaat van een soort competitievervalsing, zonder dit ooit hard te kunnen maken, en trad hiermee naar buiten. Van Hoof baalde enorm. “De zaak had binnenshuis gehouden moeten worden.” Van Hoof vond het referendum maar niks. “Je rol als burgemeester is erg klein als je geen portefeuilles hebt. Je kunt dus ook niets beloven tijdens de campagne die vooraf gaat aan het referendum. Je staat met meel in de mond. Mensen kiezen je niet meer op inhoud.”


Dankbaar kan Delfzijl Van Hoof zijn over zijn optreden na het chloorlek bij de Akzo in januari. Het blussen en dichten van het lek ging wel goed, maar met de gebeurtenissen buiten de hekken van het bedrijf was van alles mis. “Ik zag een wolk chloorgas drijven richting Delfzijl en dacht: wie houdt zich daar mee bezig?” Niemand dus. Het alarmeringssysteem na de ramp werkte niet goed en de verschillende instanties waren niet goed op elkaar ingespeeld. “Ik wilde er lessen uit trekken om te zorgen dat bij dit soort incidenten in de toekomst beter wordt gereageerd. Het gaat om de veiligheid van mensen.”


Het imago van Delfzijl als ‘plaats waar van alles mis gaat’ is volgens Van Hoof niet juist. “Daar moeten we echt van af. Er zijn meerdere gemeenten met dezelfde problemen. Delfzijl ligt op een groot aantal zaken echt ver voor op veel andere, soortgelijke gemeenten.”


Nog een week en dan is Van Hoof weg. “Ik heb een leuke tijd gehad in Delfzijl. Het was voor mij een nieuwe functie in een nieuwe regio.” De waarnemer heeft vertrouwen in de toekomst van Delfzijl. “Rust is belangrijk hier. Het komt wel goed.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie