9 september 2024

Het dorpsleven is vergeleken met een eeuw geleden enorm veranderd. Dat is een wereldwijde ontwikkeling die ook in Stedum is te zien.
Winkeltjes verdwenen en voorzieningen kwamen onder druk te staan omdat vooral de jonge bevolking weg trok. Het was niet langer gewoon dat je in je geboortedorp bleef wonen. Vaak wordt door de Stedumers verteld hoe vroeger – voor de Tweede Wereldoorlog – het dorp eruit zag. De Hoofdstraat, met meer dan dertig winkeltjes was het levendige hart van het dorp. Dat maakt nieuwsgierig naar meer verhalen over Stedum en de bewoners. 
Gelukkig zijn er nog Stedumers die de tijd vanaf de jaren ’20 van de vorige eeuw hebben meegemaakt, die nog weten hoe het dorp vol met winkeltjes was, de scholen uitpuilden en iedereen in en om het dorp werkte. Maar er zijn steeds minder mensen die de verhalen nog kunnen vertellen. Daarom is een aantal jaren geleden door een paar Stedumers in samenwerking met de Stichting Historie Stedum een ambitieus plan bedacht: Het Verhaal van Stedum.
Meer dan twintig Stedumers op leeftijd zijn geïnterviewd door Stedumers over het verleden van hun dorp èn hun eigen leven. Het leverde prachtige, persoonlijke verhalen op die nu zijn gebundeld in het boek Het Verhaal van Stedum. Het resultaat is verbluffend. Een boek van meer dan 200 pagina’s. Interessante verhalen die voorzien zijn van mooie foto’s, portretten van nu en oud beeldmateriaal uit de beeldbank van Stichting Historie Stedum.
Het Verhaal van Stedum wordt vrijdagmiddag 11 april gepresenteerd aan de geïnterviewden en interviewers. Daarna is het boek verkrijgbaar bij Boekbindatelier Wim Gremmen (op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur of na telefonische afspraak 0596 551588) en kost 20 euro.
Het boek is tot stand gekomen dankzij de medewerking van veel vrijwilligers uit Stedum, een financiële bijdrage van het SNS Fonds Eemsmond en Essent/RWE Cultuurfonds en de vrijwillige inzet van Boekbindatelier Wim Gremmen.
 
 

www.stedum.com,

Geef een reactie