22 juni 2024

Horecaman ziet geen brood in molen Hunsingo

0

Onderdendam – Alles leek al in kannen en kruiken, maar horecaondernemer Hein Vrolijk is op het laatste moment toch afgehaakt als exploitant van de molen in Onderdendam. De molenstichting is daarom hard op zoek naar een nieuwe gegadigde.

Molen Hunsingo wordt met veel subsidie en geleend kapitaal opgeknapt en verbouwd tot bed and breakfast-gelegenheid, horecavoorziening en museumdependance. De hele operatie kost in totaal 245.000 euro, waarvan de molenstichting zelf 95.000 euro moet betalen. Dit is voor een groot gedeelte geleend kapitaal.


De stichting kampt daarom met rentelasten, die met het verpachten van de molen moeten worden terugverdiend. Van de pachtopbrengst moet ook het onderhoud worden betaald.


Wat voor het pachten betaald moet worden wil voorzitter van de Molenstichting Jan van Paassen niet zeggen. Wel bevestigt hij dat de hoogte van het bedrag, in combinatie met onzekere inkomsten, Vrolijk van een contract hebben doen afzien.


De hoogte van het bedrag en de vaak onzekere inkomsten voor de pachter hebben volgens Van Paassen Vrolijk van een contract doen afzien. ”Het voortbestaan van de trekschuit theatertochten, een belangrijke inkomstenbron voor de pachter, hangt bijvoorbeeld af van subsidies.” Vrolijk wil zelf niet reageren.


Van Paassen denkt dat de molen op zich heel goed exploitabel te maken is. ”Maar daar is wel veel moed en initiatief voor nodig.”


Vertraging


De restauratie en verbouwing van de molen loopt enkele maanden vertraging op, omdat de grond licht vervuild bleek. Nu is het werk waarschijnlijk pas in maart klaar. Als de stichting dan nog geen nieuwe exploitant heeft gevonden, gaat de stichting de molen eerst zelf exploiteren. Voor de lange termijn is dat echter geen optie. ”Het is niet de bedoeling dat wij als stichting het financi‘le risico blijven dragen.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie