22 maart 2023

IJsrotonde dient veiligheid schaatsfestijn

Fraamklap – De organisatie van de Noorder Rondritten wil beslagen ten ijs komen. In een tijd waarin bij grote evenementen de veiligheid voorop staat, blijft het bestuur van dit schaatsspektakel vooruitkijken.

De ijsvereniging meldt dat op het kruispunt in Fraamklap, waar het Winsumerdiep en het Boterdiep samenkomen, een ijsrotonde wordt aangelegd als de Noorder Rondritten weer plaats hebben.


De noodzaak voor deze primeur kwam aan de orde tijdens het periodieke overleg van de ijsclub met de provincie, de gemeenten, de politie en de hulpverleningsdiensten. De kruising in Fraamklap werd daarbij aangemerkt als een gevaarlijke flessenhals bij de tochten waaraan maximaal 10.000 mensen kunnen deelnemen. “Schaatsers van alle routes moeten er diverse keren gebruik van maken. Van alle kanten komen ze aangereden en ze moeten alle kanten op. Daardoor ontstaat een drukke en onoverzichtelijke kruising”, stelt de ijsvereniging.


Soepeler doorloop


Het bestuur verwacht door de ijsrotonde een soepeler doorloop van schaatsers. Ook denkt het dat het risico van val- en botspartijen afneemt. De rotonde wordt gemaakt met in plastic verpakte strobalen. Voordat ze op kruising aankomen, dwingt een versmalling op het ijs de rijders vaart te minderen. Strobalen zorgen er voorts voor dat de schaatsers ŽŽn rijrichting moeten aanhouden, om aansluitend de rotonde weer te verlaten in de gewenste richting.


Bazuin erelid


Jans Bazuin uit Baflo is benoemd tot erelid van de ijsvereniging Noorder Rondritten. Hij heeft zich bijna een kwart eeuw met hart en ziel als bestuurslid ingezet voor de tochten. In zijn bestuursperiode is het evenement vier keer gehouden. Lammert Westerhof, sinds twee jaar voorzitter van de ijsvereniging, is afgetreden. Piet Wieringa uit Baflo neemt de leiding van hem over.

www.dvhn.nl

Geef een antwoord