24 juli 2024

‘Ik krijg alleen een woning die niemand anders wil’

0

Delfzijl – De voortvarende sloop van woningen in Delfzijl, in verband met de herstructurering in vooral Delfzijl-Noord, veroorzaakt grote druk op het aanbod van huurwoningen. Is het al een hele toer om de bewoners van de sloopwoningen weer aan een geschikte woning te helpen, voor andere, soms urgente gevallen, is de spoeling helemaal dun. Zoals voor Thea van der Laan, onlangs gescheiden en daarom gedwongen haar koopwoning in West II te verkopen. Ze betrekt binnenkort noodgedwongen een huurwoning in Tuikwerd, een wijk waar ze absoluut niet heen wilde.

Thea van der Laan voelt zich zwaar gediscrimineerd door woningstichting Acantus. “Wie uit een sloopwoning komt, mag een woonwensenformulier invullen en krijgt een voorkeursbehandeling. Maar andere urgente woningzoekers zoals ik, mogen zich niet eens inschrijven bij Acantus. Ik mag alleen reageren op advertenties van Acantus, waarin woningen worden aangeboden die niemand anders wil hebben.”


De krapte op de huurmarkt en het redelijk stabiliserende inwonertal van Delfzijl was voor de PvdA al aanleiding om te pleiten voor minder sloop van woningen. En de jongeren in Delfzijl hebben inmiddels ook al alarm geslagen over het gebrek aan betaalbare huurhuizen in de havenplaats.


Thea van der Laan zegt ook niet de enige te zijn die geen woning naar haar zin kan krijgen. Haar ex-man is zelfs uitgeweken naar Emmen. “En ik weet van een vrouw die ook gedwongen naar Tuikwerd verkaste en nu bij haar moeder ingetrokken is, omdat ze zich in die wijk niet veilig voelde. En daar moet mijn dochter van acht nu opgroeien.”


Kwaliteitsprobleem


Marcel van Halteren, directeur wonen bij Acantus, erkent dat er een zekere krapte is op de huurmarkt. “Maar er is niemand in Delfzijl die we niet onder dak kunnen brengen. Van woningnood is dus absoluut geen sprake, wel van een kwaliteitsprobleem. Mensen krijgen niet de woning die ze het liefste willen. Maar daarom zijn we nu juist aan het herstructureren, om huizen te bouwen waar wel behoefte aan is.”


Ten aanzien van mevrouw Van der Laan wil Van Halteren in zijn algemeenheid kwijt, dat mensen uit herstructureringswijken inderdaad voorrang krijgen bij andere urgente woningzoekenden. “Er is haar meerdere keren een woning aangeboden, die wij absoluut passend vonden.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie