18 juni 2024

In de provincie Groningen zijn donderdag rond middernacht twee aardschokken geweest.

0
De aardbevingen hadden een kracht van 3,2 en 2,7. Dat meldt het KNMI. Het Euro-Mediterraans Seismologisch Centrum (EMSC) meldde eerder een kracht van 3,6. Daarmee zou het de zwaarste schok ooit in het noorden van het land zijn.
Epicentrum
Het epicentrum lag bij het dorp Zandeweer, iets ten zuiden van Uithuizen. RTV Noord meldt dat er schokken zijn gevoeld in Uithuizen, Kantens, Westeremden, Zandeweer en Garsthuizen.
Het gebied ten zuiden van Uithuizen is het meest aardbevingsgevoelige deel van de provincie Groningen. Daar zijn veel installaties die aardgas uit de grond halen.
De schokken zouden zowel gevoeld als gehoord zijn. De eerste vond plaats om 23.32 uur. De tweede vond plaats om 0.19 uur. Op Twitter melden veel mensen de schok.
Rapport
Aardbevingen in de provincie hebben de afgelopen dagen de aandacht, nadat uit een rapport was gebleken dat de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gasboringen in het gebied sterker worden dan eerder werd aangenomen.
Er ontstond veel onrust in het gebied. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) reisde af naar het noorden.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) liet onlangs al weten in ieder geval 100 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het preventief verstevigen van woningen en gebouwen

, www.nu.nl

Geef een reactie