In het Huis van Cultuur en Bestuur is iedereen welkom
In het Huis van Cultuur en Bestuur is iedereen welkom
De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eemsdelta bouwen aan de toekomst: er komt een Huis van Cultuur en Bestuur aan het Molenbergplein in Delfzijl. Dit wordt dé thuisbasis voor het theater, de bibliotheek en het gemeentehuis. Een inspirerende werkplek voor medewerkers van de gemeente en een cultureel centrum voor alle inwoners. In het Huis van Cultuur en Bestuur is iedereen welkom. Op 11 december bespreekt de gemeenteraad de financiële kaders en het Programma van Eisen. Hierin staan de uitgangspunten voor het toekomstige ontwerp. Dit is uitgewerkt in samenwerking met RYSE: adviseurs in vastgoed strategie, ontwikkeling en realisatie.
Een sterke basis voor iedereen
Eemsdelta is een jonge, levendige gemeente met ruim 30 dorpen en een stedelijk gebied, Appingedam en Delfzijl. De dorpen hebben een landelijk en sfeervol karakter. Appingedam heeft een prachtig historisch beschermd stadsgezicht en Delfzijl heeft de dynamiek van een havenstad. Het contrast tussen het platteland en het stedelijke gebied maakt Eemsdelta uniek.
Door de gevolgen van de jarenlange gaswinning in onze regio, werken we hard aan het versterken van gebouwen en het vernieuwen van dorpen en steden. We kijken vooruit en bouwen vol overtuiging aan belangrijke ontmoetingsplekken. Onze dorpshuizen, sportvoorzieningen, scholen en zorginstellingen zijn straks klaar voor de toekomst.
Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: “Aanvullend daarop bouwen we een Huis van Cultuur en Bestuur. Een gebouw met allure van buiten en een warme, aangename sfeer van binnen. Je kunt er genieten van een breed cultureel aanbod, boeken lenen en koffiedrinken. Ook kun je daar je rijbewijs ophalen of geboorteaangifte doen. Alles onder 1 dak.”
Dienstverlening dicht bij inwoners
In Delfzijl pakken we leegstand, versterking en vernieuwing van Theater De Molenberg en de omliggende gebouwen samen aan. Tegelijk vraagt vernieuwing van onze dorpen en steden om een goed georganiseerde gemeente. Nu werken we nog vanuit 3 gemeentehuizen. Dat maakt samenwerking lastig. Ook zijn de huidige gemeentehuizen verouderd en niet duurzaam. Daarnaast is de wens van de bouw van een nieuw theater en bibliotheek nog steeds de wens van de gemeente Eemsdelta.
Na een zorgvuldige overweging blijkt een combinatie van theater en bibliotheek met een nieuw gemeentehuis dé oplossing. In het Huis van Cultuur en Bestuur werken we vanuit 1 locatie. Zo kunnen we onze dienstverlening goed afstemmen op de behoeften van inwoners. Met oplossingen die de gemeente dichtbij houden. Bijvoorbeeld met spreekuren en afhaalpunten in de dorpshuizen. Waar nodig is, gaan wij persoonlijk bij inwoners langs.
Samen bouwen aan een toekomst voor iedereen
Onze huidige 3 gemeentehuizen moeten in 2030 energielabel A hebben. Het vernieuwen en verduurzamen van deze 3 gemeentehuizen is erg duur. In combinatie met de bouwkosten voor een nieuw theater en bibliotheek, zouden onze jaarlijkse kosten stijgen met maar liefst 50%. Dat is geen optie. In een nieuw en duurzaam gebouw blijven de kosten voor huisvesting zoals deze nu zijn. De 3 huidige gemeentehuizen zullen worden verkocht. De totale investeringskosten voor het Huis van Cultuur en Bestuur zijn ongeveer €80 miljoen. Per saldo blijven de huisvestingslasten in onze begroting gelijk. Dit komt omdat er in de gemeentelijke begroting al rekening was gehouden met het vervangen van het cultuurhuis. Het gehele gebouw zal in 50 jaar worden afgeschreven en de energiekosten en andere exploitatiekosten dalen ten opzichte van de huidige situatie.
Onderzoek laat zien dat het gewenste gebouw past op de gedachte plek. Er zijn verschillende manieren mogelijk om het gebied in te richten. Er is genoeg ruimte voor een gemeentehuis met 330 werkplekken. De bibliotheek krijgt voldoende plek om haar brede maatschappelijke educatieve functies te vervullen én er komt een theater met een grote zaal met 550 stoelen, een multifunctionele zaal met 180 stoelen en een kleine filmzaal. In het Huis van Cultuur en Bestuur kan iedereen genieten van (inter)nationale producties en regionale podiumkunsten, muziek en films. Onder het gebouw komen 50 parkeerplaatsen. En op de Damsterkade komen 170 extra parkeerplaatsen.
Theaterdirecteur Daniël Wever: “Ik ben heel blij met een kleine en een grote zaal in het nieuwe theater. Zo kunnen er 2 voorstellingen tegelijk worden vertoond. Dat maakt een maximale programmering mogelijk.”
Inspiratie uit andere gebouwen
We leren van andere gebouwen. De betekenis van het Forum op de Groninger binnenstad is groot en werd pas echt omarmd toen het er stond. Het Kielzog in Hoogezand bewijst dat een mix van functies onder 1 dak werkt: toegankelijk, aantrekkelijk en vol activiteiten. Onderzoek laat zien dat dit ook kan in Eemsdelta.
Ilona Ebels, Manager bibliotheken – Biblionet Groningen: “De nieuwe bibliotheek in Delfzijl wordt modern en biedt ruimte aan haar brede maatschappelijk-educatieve functies. Het wordt een plek waar ontdekken, leren en ontmoeten centraal staat. Iedereen is er welkom, ook mensen die geen lid zijn.”
Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: “Het wordt een spannende tijd. Met uitdagingen én kansen. Iedereen mag meedenken. Samen bouwen we aan een toekomst voor Eemsdelta. Er komt een bijzonder gebouw waar we elkaar ontmoeten, waar ondernemers hun kansen kunnen verzilveren en waar onze jeugd een toekomst heeft. Het Huis van Cultuur en Bestuur geeft Eemsdelta perspectief!”