22 januari 2022

Containers markeren de oude loop van de Fivel


Ter voorbereiding op Kunstmonument 2010 zijn er de laatste dagen 29 zeecontainers in de gemeente Loppersum geplaatst. Deze containers zullen tijdens de kunstmanifestatie als tijdelijke expositieruimten  worden gebruikt. Ze markeren de oude loop van de Fivel en staan zo opgesteld dat de sporen van deze verborgen rivier en oude kustlijnen weer zichtbaar worden.

Bij deze editie van Kunstmonument is er voor gekozen om dit landschap met het werk van 38 kunstenaars te combineren. Het thema “verborgen rivier” is verweven in de kunst en vormt zo een directe verbinding met de omgeving waarin het geëxposeerd wordt. Het plaatsen van de containers was het eerste zichtbare onderdeel van de opbouw van Kunstmonument. Er is nu gestart met de verdere inrichting en technische voorzieningen. Voor het verlichten van de kunstwerken is ervoor gekozen om gebruik te maken van energiezuinige LED-systemen. De wandpresentaties worden met een klemverbinding vastgezet om zo de containers niet te beschadigen. Deze zullen na afloop weer worden ingezet als gewone zeecontainers en zonder enig nagelaten spoor van de exposities weer over de wereld reizen. Kunstmonument 2010 wordt georganiseerd door de Culturele Raad Middelstum en is te bezoeken in 4 opeenvolgende weekenden vanaf 11 september.


Drommen bezoekers bij Kunstmonument2010 !

Teleurstelling overheerst bij eerste bezoekers expositie als hen wordt medegedeeld dat Kunstmonument 2010 nog niet is geopend. Kale containers, geen kunst te zien. Er wordt gemopperd. Men poogt de container om te duwen. Sjoerd van Dorp, die voor de Culturele Raad Middelstum de containers inricht, reageert korzelig: “We gaan pas open op zaterdag 11 september! Twaalf uur! Kijk anders even op de website: www.kunstmonument.nl daar vind je meer informatie over openingstijden, routes en randprogrammering."  
Er valt een pijnlijke stilte.

Kunstmonument 2010

Geef een antwoord