7 juli 2022

Diverse vernielingen en diefstallen opgelost

Met de aanhouding van acht jeugdige verdachten heeft de politie een serie vernielingen, brandstichtingen en diefstallen in Appingedam opgelost.

De jongeren, in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar, komen allen uit Appingedam en worden verdacht van enkele tientallen misdrijven. De strafbare feiten werden in de periode van de zomer 2005 tot en met mei 2006 gepleegd. De jongeren zijn kort na elkaar aangehouden. Jeugdagenten hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld

Jeugdonderzoek
De politie kwam de jongeren op het spoor via een jeugdonderzoek. De directe aanleiding voor het onderzoek was een eerder jeugdonderzoek en de mishandeling van een 13-jarige jongen aan de Zuringstraat in Appingedam op 14 april j.l. Een aantal verdachten wilde een voetbal van de jongen afpakken. Toen hij de bal niet wilde afstaan, werd hij in elkaar geslagen.
De vernielingen bestonden onder meer uit het vernielen van ruiten bij woningen en bedrijven, autoÕs, verkeersborden en brievenbussen. Verder werden brievenbussen, telefooncellen en containers in brand gestoken. Daarnaast werden (brom)fietsen en emblemen/kentekenplaten van autoÕs gestolen. Met name ook een grote hoeveelheid winkeldiefstallen sprong in het oog. De geschatte schade loopt in de enkele duizenden euroÕs.


Motieven
De verdachten hadden geen concreet motief voor hun strafbare gedragingen. De feiten werden over het algemeen willekeurig en uit verveling of onder groepsdruk gepleegd. De jongeren gingen in wisselende samenstelling te werk. De verdachten gingen nooit alleen op pad. Vijf verdachten werden na verhoor in vrijheid gesteld. Aangezien het om minderjarige verdachten gaat, zijn ook de ouders ingelicht. De drie andere verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Twee van hen zijn in een jeugdinstelling geplaatst.


Aangifte doen heeft zin
De politie kreeg ongeveer 25 aangiftes binnen van ruim zeventig strafbare feiten, die door de jongeren waren gepleegd. In 65% van de zaken bleven aangiftes achterwege. Aangifte doen heeft wel degelijk zin. De politie heeft de burger hard nodig bij het oplossen van misdrijven. Ook om onderzoeken te kunnen starten zijn aangiftes van groot belang.

Persberichten politie.nl

Geef een antwoord