17 januari 2022

Gemeente Appingedam koopt De Eendracht

De gemeente Appingedam koopt voor 1,5 miljoen euro de voormalige kartonfabriek de Eendracht. Op een deel van het terrein worden 35 woningen gebouwd. De rest van het terrein wordt een zogeheten groengebied.

De gemeente wil het terrein saneren en een deel van de gebouwen slopen. De sanering kost ongeveer 5 miljoen euro. Sommige gebouwen worden tijdelijk verhuurd of verkocht.

De gemeente heeft de fabriek gekocht om te voorkomen dat er ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden. De opbrengst van grondverkoop wordt gebruikt om het terrein van 22 hectare groot aan te kopen. Woningcoöperaties kopen grond op het terrein van de Eendracht en in de wijk Oling van de gemeente. In totaal worden er 105 woningen gebouwd. Om te voorkomen dat er leegstand ontstaat, worden er in de wijk Opwierde 105 woningen gesloopt.

De warmtekrachtcentrale van de oude fabriek komt tot 2021 in handen van WKC De Eendracht B.V. Deze kan na een forse opknapbeurt jaarlijks circa 25.000 huishoudens van energie voorzien. De centrale wordt na deze termijn eigendom van de gemeente.

Dagblad van het noorden

Geef een antwoord